Еврокомисията напълно подкрепя плановете на България за газов хъб

Еврокомисията напълно подкрепя плановете на България за създаване на регионален газов хъб, заяви на пресконференция говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен.

На въпрос за транзита на руски газ в Европа тя отговори:“ Напълно подкрепяме България за реализирането на нейния план за регионален газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в региона имат много важно значение за България.“

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи на пресконференция след разговорите си с руския президент Владимир Путин, че президентите на Русия и Турция не възразяват газопроводът „Турски поток“ да бъде продължен към България. По неговите думи България планира да води преговори с „Газпром“ за закупуването на газ и осъществяването на газов транзит към други страни.

По-рано президентът на България Румен Радев заяви, че България има нужда от директни доставки на руски газ по дъното на Черно море и предложи този проект да бъде наречен „Български поток“.

През декември 2014 г. Русия се отказа от проекта по строителството на газопровода „Южен поток“ през България и го замени с тръбопровод с аналогична мощност, който по-късно получи наименованието „Турски поток“.

- реклама -