Стела Кириакиду, Стойчо Кацаров, ваксини

Еврокомисарят по здравеопазването: Българите трябва да вярват на ваксините – ваксинирайте се

Българите трябва да вярват на ваксините – те са безопасни и ефективни. Моето послание е – ваксинирайте се, ваксинирайте се.

Ваксинирането е най-сигурният начин, за да можем да овладеем пандемията, още повече сега когато има нови варианти. Това заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду, която е на посещение в България.

Комисар Кириакиду и министър Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“, след което се срещнаха и с ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“.

Стела Кириакиду заяви, че България е една от първите държави, които посещава, за да види как върви плана с ваксинацията.

„С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимисти, но не може да бъдем доволни.

Наблюдаваме ситуацията с различните варианти внимателно и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени. Всичките 4 ваксини, които са налични в България са одобрени от ЕМА. Те са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява животи, намалява хоспитализацията, позволява ни да се върнем към една нова нормалност, позволява ни да пътуваме“, каза еврокомисарят.

Посланието ми към всички български граждани е да се ваксинират. Важното е да го направим за себе си, за всички около нас, за да можем да се върнем обратно към свободите, които имахме преди пандемията, каза тя.

По думите ѝ в момента около 50% от гражданите на страните членки от ЕС са получили първа доза.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви от своя страна, че МЗ ще започне кампании, които ще помогнат, за да може хората да се ваксинират по-масово.

Усилията са насочени към информационна кампания и методология, по която да оценят нивото на колективния имунитет.

„Какъв по-силен стимул можеш да имаш от това, че предпазваш себе си и близките си“, каза министър Кацаров.

По време на посещението си у нас Стела Кириакиду разговаря и с президента на Република България Румен Радев.

„Дискутирахме с министъра как да работим заедно, за да подкрепим България, така че гражданите да се ваксинират и то по-бързо. Това е нашият щит срещу Ковид. Това е послантеот, което иска да изпратя днес“, допълни тя.

Кириакиду уточни, че учените в момента проучват ситуацията с бързите антигенни тестове и когато науката позволи ще може се промени сертификатът за ваксиниране и те да се включат в него. За момента сертификатите покриват тези, които са ваксинирани, тези, които са направили ПСР тест или тези, които са били доказано болни.

- реклама -