сн. БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването на ЕС идва утре в България и РС Македония

Еврокомисарят по разширяването на ЕС и по съседството Оливер Вархей ще посети утре България и Република Северна Македония, съобщиха от Европейската комисия.

Той ще бъде придружен от Аугущу Сантуш Силва, министър на външните работи на Португалия – временен председател на Съвета на ЕС. Те ще обсъдят въпроси, свързани с разширяването, с президента Румен Радев и с представители на служебното правителство.

В Скопие те ще се срещнат с президента на РСМ Стево Пендаровски и с премиера Зоран Заев, както и с други представители на изпълнителната власт. Началото на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана е основна цел за ЕС и първото заседание трябва да се състои възможно най-скоро след одобряването на преговорните рамки от Съвета на ЕС, се допълва в съобщението.

В Съвета на ЕС има единодушие по преговорната рамка с Албания, но България досега не е дала съгласие по съдържанието на преговорната рамка с РСМ. Когато бъде постигнато единодушие между държавите от ЕС, ще бъде дадена дата за начало на преговорите. Европейските институции вече заявиха, че предпочитат РСМ и Албания да не бъдат разделяни в този процес.

- реклама -