сн. БГНЕС

Еврокомисар: Западните Балкани да подобрят дигиталната си инфраструктура

Европейският съюз се стреми да осигури още 20 милиарда евро инвестиции, за да помогне на региона на Западните Балкани да догони икономически останалата част от Европа. Това заяви днес в Скопие еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.

От Скопие той започна обиколката си в Западните Балкани.

Вархей каза, че средствата, които ЕС планира да събере заедно с международните си финансови партньори, ще помогнат на региона да се възстанови от финансовата криза заради пандемията от COVID-19.

ЕС вече одобри 9 милиарда евро за Западните Балкани, включително и за Северна Македония, пише БТА.

Вархей каза, че страните в региона трябва да подобрят дигиталната си инфраструктура и да направят енергийните си системи по-надеждни и зелени, като първата стъпка трябва да бъде изключване на въглищата от регионалното производство на енергия.

„Това може да бъде преломен момент и само със замяната на въглищата с газ вредните емисии ще се намалят с 60 процента“, каза еврокомисарят.

Вархей призова правителството на Северна Македония да активизира реформите, които са ключово условие за европейска интеграция, преди всичко в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и системата на правосъдието.

„Трябва да видим бърза и ефикасна работа. Трябват ни резултати“, заяви Вархей.

Еврокомисарят каза, че междуправителствените конференции на Северна Македония и Албания с ЕС, които бележат официалното начало на преговори за членство в блока, може да бъдат свикани до края на годината

- реклама -