еврокомисар
сн. БГНЕС

Еврокомисар смята, че до края на лятото всички граждани на ЕС може да бъдат ваксинирани

Европейският съюз ще бъде в състояние да ваксинира срещу КОВИД-19 всички свои граждани „до края на лятото“, прогнозира днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Франс прес. В неговия ресор влиза производството на ваксините.

„Ситуацията с ваксините е обнадеждаваща. Това е едно голямо предизвикателство и затова реагирахме толкова бързо„, каза Бретон на съвместна пресконференция в Рим с италианския министър на икономическото развитие Джанкарло Джорджети.

„Имам изключително доверие в способността на Европа да доставя ваксините по-бързо и смятам, че до края на лятото ще можем да ваксинираме всички европейски граждани. До края на годината Европа ще е в състояние да произвежда 2-3 милиарда дози ваксини на година“, каза Бретон. „Европа е континентът, който е на първо място по производство на ваксини, следван от САЩ с два милиарда . . . Ако вземем ЕС и САЩ, можем да разчитаме на 5 милиарда ваксини годишно за целия свят“, заключи той.

Снощи италианският премиер Марио Драги поиска от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да ускори европейската реакция на пандемията, „особено по отношение на ваксините“.

Забавянето на доставките на ваксините срещу КОВИД-19, чието закупуване се извършва съвместно и е организирано на ниво ЕС от Европейската комисия, станаха обект на критики от редица страни членки, отбелязва АФП.

източник: БТА

- реклама -