Еврокомисар вера Юрова доклад ЕС правосъдие система България Йоурова наблюдение

Еврокомисар: Броят на съдиите в България е голям и не съответства на продължителността на делата

Радвам се, че данните за България и Румъния в днешния доклад на ЕК за състоянието на правосъдните системи в държавите от ЕС показват, че двете държави са на прав път и не са по-зле от останалите в Общността. Мисля, че това може да се използва като добър пример при следващата оценка по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви  еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.Вера Юрова
От началото на мандата си винаги съм се стремила механизмът да бъде възможно най-конкретен, с точни времеви показатели и така България и Румъния да бъдат наясно какво да правят и в какви срокове. В последните доклади по механизма комисията много ясно заяви, че очаква осезаеми и устойчиви резултати, както и че двете държави се движат в правилната посока. Имаме нужда от трайни резултати на място. Днешният доклад оценява състоянието на гражданското и търговското правосъдие, а механизмът има по-широк обхват, добави Юрова.

 

В България очакваме да видим повече реформи и по-добър отговор от страна на правосъдието срещу организираната престъпност и прането на пари, по-ефикасни действия срещу корупцията, заяви еврокомисарят.

Броят на съдиите в България е висок и не съответства на продължителността на делата.Вера Юрова

Обичайно това се дължи на недостатъчен капацитет или на недобра организация на съдилищата, коментира Юрова по повод данните в доклада.  Според тях нашата страна харчи все повече средства за правосъдие и този дял е най-висок в целия ЕС като процент от БВП (от 0.6 през 2010 г. до 0.67 за 2015 г.).

 

- реклама -