Еврокомисар: Благодаря на Борисов за историческото решение

Еврокомисар: Благодаря на Борисов за историческото решение. Това написа във Туитър комисарят по разширяването Оливер Вархей.

„Благодарим на лидера на опозиционната ГЕРБ Бойко Борисов за историческото решение, което взе за Европа и за Северна Македония – приемане на преговори, базирани на френското предложение, което позволява да се продължат и отворят преговорите със Северна Македония. Очакваме правителството да направи необходимото да мине през парламента днес, за да може Европа да продължи напред“, написа още Вархей минути след като Бойко борисов обяви, че ГЕРБ заявява пълна подкрепа на предложението.

Само преди ден Вархей заяви, че Гърция и Северна Македония успяха да преодолеят различията помежду си и затова съюза очаква и от България да положи усилия и да постигне такъв резултат.

„Руската агресия задейства процедурата по приемането на Украйна, Молдова и Грузия в Европейския съюз. Но това породи притеснения в региона на Западните Балкани относно политиката ни по разширяване. Искам да заявя ясно – държавите от Западните Балкани остават приоритет за Съюза и европейската перспектива пред региона днес е по-силна от всякога”, заяви Вархеи в своето видеообръщение.

Той уточни, че все по-ясната перспектива за интеграцията на държавите от региона ще помогне и на тяхното икономическо развитие.

„Процесът по приемането на Албания и Северна Македония в Европейския съюз трябва да продължи колкото е възможно по-скоро – не трябва да бавим повече провеждането на междуправителствените конференции с двете държави”, препоръча еврокомисарят. И се обърна със специален призив към страната ни: „България и Северна Македония трябва да постигнат съгласие. Гърция и Северна Македония успяха да преодолеят различията, подписвайки договор. Очакваме и от България да положи усилия и да постигне такъв резултат”.

Какво включва предложението?

- реклама -