EU Flags at the European Commission Building

Евроинституциите осъдиха незаконния арест на Бойко Борисов

Представители на евроинституциите – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европа осъдиха незаконния арест на лидера на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов. До това се стигна след като точка по тази тема беше включена за обсъждане в дневния ред на Европейския парламент днес, а по нея в просължение на почти час се проведоха разгорещени дебати.

По време на изслушването в ЕП отношение по темата взе и

еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс.

Той обясни, че ЕК няма право на пряка намеса във вътрените работи на нито една стран членка на ЕС и темата с незаконните арести е от компетенцията на местните съдебни власти. Рейндерс обаче подчерта, че от самото изложение по темата става ясно, че

два съдебна състава в България са обявили ареста

за незаконен и това означава, че темата тепърва ще бъде обект на внимание от страна на комисията в бъдещи обсъждания на върховенството на закона в страните от ЕС.

По искане на депутати от Европейската народна партия в дневния ред на заседанието бе включена точката “Незаконно задържане на лидера на опозицията в България”.

„На 17 март 2022 г., Бойко Борисов, лидер на опозиционната

партия ГЕРБ беше задържан за цял ден от българската опозиция, без официално обвинение и прокурорско разпореждане“. Това заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер по време на обсъждане в Европейския парламент (ЕП) на задържането на Бойко Борисов.

„Това беше нарушение на основния принцип на

правовата държава в България. Това се случи по нареждане на министъра на вътрешните работи и самият той беше поканил медиите да присъстват с пропагандна цел“, изтъкна той.

„Два съда решиха, че задържането е неправомерно.

Ние осъждаме решително този незаконен акт и се застъпваме за Бойко Борисов. Задържането му е против основните европейски права и не можем да се съгласим с това“, заяви той.

„Къде е левицата, къде са Зелените, къде са всички тези хора, които всеки ден се застъпват за върховенството на закона“, попита Вебер.

„За това се произнасят два независими съдебни

органа в България. След ареста на Бойко Борисов беше изпратена спешна мисия в София. Изводите бяха ясни. Пледираме за спазването на върховенството на закона в България. Върховенство на закона трябва да има и там“, каза още той.

Еврокомисарят по правосъдието

Дидие Рендерс заяви, че компетентните органи в държавите-членки трябва да провеждат разследвания.

„За конкретния случай със задържането на Бойко Борисов

съдът е постановил, че има незаконно действие

и е отменил заповедта задържане“, констатира той.

Представителите на ЕНП поискаха от левицата и зелените в Европейския парламент да вземат отношение по случая и да не мълчат когато става дума такова явно нарушение на върховенството на закона.

„Това не е политическо шоу, трябва да се зачитат правата

на всеки гражданин и политики независимо дали е либерал, социалисти или зелен. Не мога да си представя да бъде арестуван бивш премиер, това да не е Русия? Прокуратурата трябва да работи с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните нападения и да се действа разумно“, подчерта евродепутатът Томаш Здеховски.

Той отхвърли обвиненията на социалистите,

които заявиха, че този дебат се провежда три седмици преди изборите и преследва други цели.

Моника Холмайер, която също посети България, заяви, че бившият премиер и вътрешен министър са си позволили да дадат повече права на полицията, което е по-характерно за една полицейска държава.

„Не може полицаи произволно по искане на министър да арестуват

лидер на опозицията. Не искаме да въвеждаме такива стандарти“, категорична е евродепутатката.
От своя страна българските евродепутати от ЕНП припомниха, че арестът на Бойко Борисов е станал само един ден, след като той е взел категорична позиция в подкрепа на Украйна и изпращане на оръжие за тази страна, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил.

Андрей Новаков подчерта, че Борисов е заел европейската позиция и е платил цената за това. Той смята, че тук става дума за европейски проблем, при който едни самозабравили и случайни хора са били на власт и са решили да пращат опозицията в затвора. „Съдът два пъти се произнесе, че те не са прави и с това се доказа, че сме правова държава“, подчерта Новаков.

Андрей Ковачев каза, че върховенството на закона не

може да бъде разглеждано селективно. „Заповедта за ареста беше лично решение на Кирил Петков, който брутално намеси и името на Европейската прокуратурата в този срамен акт. Петков се оказа в скандалната ситуация да бъде свидетел на избягал в Дубай олигарх. Той прокарваше най-прокремълската политика и увеличи трикратно паричните потоци към Русия“, припомни заместник-председателят на ЕНП.

Той призова ЕК и всички партии в ЕП ясно да осъдят този акт на незаконен арест. „Борбата с корупцията не е лична война с опонента. ГЕРБ ще възстанови негативните последици от политиката на Петков, включително подкрепа за Украйна“, добави Андрей Ковачев.

Хронология на събитията:

Лидерът на ГЕРБ бе задържан в дома си в Банкя на 17 март вечерта, а след това отведен и в ареста за 24 часа. Заедно с него бяха задържани и пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

на 24 август. Заповедта за задържането му “не покрива стандарта за законност и за непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност”, постанови Административният съд.

Темата бе включена в дневния ред на

евродепутатите по искане на ЕНП, които подкрепиха лидера на ГЕРБ веднага след задържането му и дори изпратиха в София спешна мисия от евродепутати.

В началото на април пък шефът на групата

на ЕНП Манфред Вебер и водещи евродепутати сезираха с писмо и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Преди няколко дни той и евродепутати изпратиха ново писмо до ЕК с искане тя публично да осъди действията на българското правителство

начело с Кирил Петков и на МВР по ареста.

В съобщение на ЕП се уточнява, че разискването е “по актуален въпрос, по искане на политическа група, в присъствието на Европейската комисия и Съвета на ЕС”. Допълва се, че според член 162 от правилника за дейноcтта на Европарламента

всяка политическа група има право да предлага

тема за разискване по актуален въпрос от основен интерес за политиката на ЕС. Представител на политическата група, която е предложила актуалния въпрос, ще направи въведение към разискването. Не се предвижда ЕП да приеме резолюция.

- реклама -