евродепутати, сигнал, ЕК, репресии

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС със сигнал до ЕК за политически репресии у нас

В писмо до заместник-председателите на ЕК Маргаритис Схинас и Вера Йурова и до еврокомисаря за правосъдието Дидие Райндерс българските евродепутати от ГЕРБ-СДС информират за политически репресии и сплашване срещу опонентите на прокремълския действащ президент и неговите политически съюзници.

Като посочват, че служебното правителство на практика работи без демократичен контрол, евродепутатите запознават ЕК с многобройните полицейски акции срещу кметове от ГЕРБ и симпатизанти на партията, както и срещу избиратели на партии, които не подкрепят президента Радев. В писмото се посочват примери от Малко Градище, Симеоновград, Момчилград, Хасково и Любимец. “Загрижени сме, че правоприлагащите органи се използват като политически инструмент и са принудени да изпълняват политическите заповеди на президента, който се стреми да бъде преизбран срещу кандидата на дясноцентристките сили. В желанието си да се вкопчи във властта, президентът прибягва до методи, използвани в миналото от комунистическия режим, връщайки ужасните спомени от тоталитарната епоха”, предупреждават българските евродепутати.

В писмото те информират и за откритите 228 неидентифицирани и несертифицирани машини за гласуване, за чието предназначение няма обяснение.

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупреждават ръководните еврокомисари: “Всякакви възможни нередности биха могли не само да поставят под сериозно съмнение резултатите от изборите, но и да потопят страната в още по-дълбока политическа криза. На този фон бихме искали да призовем Европейската комисия да наблюдава стриктно изборния процес.”

В профила си в социалната мрежа Инстаграм евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП излезе с обръщение към своите избиратели по темата.

„В това писмо ги информираме за тормоза на който са подложени нашите членове и симпатизанти, включително и кметове. Информираме ги и за хаоса с вноса на машини, който създава съмения за честността на изборите“, казва Адемов.

- реклама -