Евродепутатите одобриха санкциите срещу Полша за подкопаване върховенството на закона

Членовете на Европейския парламент одобриха днес решение за налагане на безпрецедентни наказателни мерки на Полша заради нейни действия, подкопаващи върховенството на закона, предаде Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителната власт в Европейския съюз, обвинява управляващата в Полша националистическа партия „Право и справедливост“, че не спазва върховенството на закона с реформите си в съдебната система и обществените медии, въведени, след като тя пое властта през 2015 г. След две години на безрезултатен диалог с полските власти през декември 2017 г. комисията започна процедура срещу Варшава, която може да доведе до нейното лишаване от глас в ЕС, ако до 20 март не направи отстъпки.

Новият полски премиер Матеуш Моравецки се опита в началото на годината да намали напрежението. За 8 март е насрочена негова нова среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Днес Европейският парламент прие с 442 гласа „за“, 147 „против“ и 48 „въздържал се“ незадължаваща резолюция в подкрепа на решението на комисията да санкционира Полша. Този вот се добавя към натиска на западноевропейски правителства, които по-рано тази седмица уведомиха Варшава, че е крайно време да откликне на опасенията им за спазването на демократичните свободи в Полша, припомни Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че е малко вероятно Полша да бъде лишена от правото на глас в ЕС, защото такова решение може да бъде взето само с единодушие от среща на върха на съюза. Но унгарският премиер Виктор Орбан, когото някои страни от ЕС също обвиняват, че подкопава демокрацията, е обещал да блокира налагането на наказание срещу полските му съюзници.

Засега държавите от ЕС са прекратили нападките срещу Варшава, за да има пространство за нови преговори между нея и Брюксел. Но Полша ще се озове в доста неловко положение, ако блокът стигне до гласуване за санкции, даже и при наложено унгарско вето, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

- реклама -