Евродепутати настояват за отговори по скандала „дивангейт“

Законодатели на ЕС призоваха двамата най-висши служители на блока да обяснят дипломатическия скандал, при който главата на Комисията Урсула фон дер Лайен остана без стол по време на разговори с президента на Турция.

Фурорът, наречен онлайн „дивангейт“ („sofagate“), предизвика множество обвинения за отношението на Анкара към жените и ЕС, сексизма в Брюксел и вътрешнополитическите спорове между институциите на блока.

Всичко стана по вина на конфузен момент в началото на преговорите между Фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник. Докато двамата мъже лидери заеха единствените два стола, обърканата Фон дер Лайен остана права, преди да бъде настанена на близкия диван.

„Отношенията между ЕС и Турция са от решаващо значение. Но единството на ЕС и зачитането на правата на човека, включително правата на жените, също са от ключово значение“, написа в Туитър испанският евродепутат Иратксе Гарсия Перес, ръководител на групата на социалистите и демократите в парламента.

гаф

Тя заяви, че е поискала разговор с Фон дер Лайен и Мишел „за изясняване на случилото се и за това как се зачитат институциите на ЕС“.

Този призив беше повторен от лидера на консервативния парламентарен блок на Европейската народна партия Манфред Вебер, който заяви пред „Политико“, че пътуването до Анкара се е превърнало в „символ на разединение“ между висшите служители на ЕС.

Срещата с Ердоган дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките, разтърсени от подновеното напрежение миналата година.

Фон дер Лайен, първата жена глава на Европейската комисия, подчерта загрижеността на Брюксел относно правата на жените, след като Ердоган се оттегли от Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието над жени и деца.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу отрече вината на Анкара и заяви, че разположението на местата е направено „в съответствие с предложението на ЕС. Точка“.

Мишел е нападнат от Брюксел, че не е подкрепил колегата си и с готовност е приел единственото свободно място.

В публикация във Фейсбук той настоя, че сцената, за която „дълбоко съжалява“ се свежда до „гаф в турския протокол“.

Скандалът предизвика оплаквания от цяла Европа по отношение на това, което се разглежда като последният пример за нескопосаните външнополитически усилия на ЕС.

„Това са ситуации, които нараняват. Не искам наивна Европа“, каза френският министър за Европа Клемънт Бон. „Имаме работа със събеседници, които знаят стойността на символите. Трябва да бъдем много по-твърди.“

- реклама -