пенсия

Евродепутати искат спиране на пенсията на Барозу

Евродепутати от няколко фракции на Европарламента призоват да бъде лишен от пенсия бившият председател на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Причината- той е приел да отиде на работа в американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“.

Барозу оглавяваше Еврокомисията през 2004-2014 година. Той бе назначен за председател на съвет на директорите на международния сектор на банката. Очаква се той да консултира Goldman Sachs по въпросите на „Бекзита“.

По-рано френският външен министър Жан-Марк Ейро окачестви като стряскащо решението на Барозу да приеме предложението на „Голдмън Сакс“ и го призова да преразгледа плановете си.

От своя страна, сегашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че то безпокои решението на банката, а не на Барозу.

Позовавайки се на точка 245 Договора на ЕС депутати от Европарламента изпратиха писмо до Юнкер, в което посочват, че тази точка позволява „на Еврокомисията да се обърне към Европейския съд, за да бъде лишен Барозу от пенсията и други привилегии“.

Да оставят Барозу без пенсия искат и други институции

Най-големият профсъюз на служещите от институциите на Евросъюза U4U призова Еврокомисията да вземе „съответното решение“ за пенсията на Барозу заради новото му назначение, което според профсъюза „поражда въпроси от морален характер“.

Претенциите към пенсията на бившият председател на Еврокомисията предяви и омбудсманът на Евросъюза Емили О’Рейли.

Редица европейски медии припомнят, че инвестиционната банка „Голдман Сакс“ е съдействала на Гърция да укрие истинското си финансово положение при влизането на страната в еврозоната, което впоследствие доведе до най-жестоката финансова криза в Гърция през 2008 година.

Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас бе заявил по-рано, че Барозу не е нарушил законодателството на ЕС: всеки бивш член на Еврокомисията е длъжен „да избягва всякакъв конфликт на интереси в продължение на 18 месеца“, след като му изтекат пълномощията. Барозу спази този срок и от май тази година той вече не е задължен да се консултира с колегията еврокомисари относно бъдещата си работа.

- реклама -