Газпром, разследване, евродепутати, ЕК

Евродепутати искат разследване на „Газпром“ заради високите цени на газа

Над 40 евродепутати са изпратили писмо до Европейската комисия, в което настояват за бързо разследване на действията на „Газпром“ за потенциално нарушение на правилата за конкуренция, тъй като доставките спадат, а цените на синьото гориво се повишават, предава БНР.

Според евродепутатите газовият монополист притиска ЕС, за да даде по-бързо зелена светлина на „Северен поток 2“.

От Комисията потвърдиха, че са получили писмото, наблюдават ситуацията и ще отговорят в срок. Оттам поясниха, че първо от „Газпром“ трябва да поискат одобрение за проекта от германския регулатор, след което Германия ще трябва да подаде в Комисията решението си. От своя страна, тя трябва да даде своето мнение в рамките на два месеца.

Говорителката Вивиан Лоонела каза, че по време на пандемията цените на електричеството са били рекордно ниски и е логично сега да се очаква повишение. Тя добави, че има редица фактори, които допринасят за това като глобалното повишаване на търсенето на горивото и икономическото възстановяване и в по-малка степен увеличаването на цената на въглеродните квоти. Лоонела отбеляза, че цените за производството на енергия от възобновяеми източници остават стабилни.

Стратегическият резерв на страните членки от газ в момента е 71 на сто, като за сравнение – през последните 10 години по това време е бил около 92 на сто, съобщи тя.

- реклама -