Евродепутатът Ева Майдел е първата жена, избрана за президент на Европейското международно движение

Евродепутатът Ева Майдел бе избрана за президент на Европейското международното движение – European Movement International (EMI). Това стана след като за нея гласуваха 174 от 177 делегати на движението по време на годишната среща на членовете му.

Така, на практика, Ева Майдел стана българинът на най-висок пост в неправителствена организация. До момента тя бе един от шестимата заместник-председатели на движението, което е най-голямата организация на асоциации и граждански общества в Европа.

Ева Майдел ще оглави организацията за следващите 2 години. Тя бе издигната за президент на EMI едновременно от трите най-големи партии в Европейския парламент – Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Алианса на либералите.

Кандидатурата й бе издигната и от националните съвети на Европейското движение в България, Германия, Испания, Белгия, Македония и Сърбия, както и от младежки и браншови организации, членове на движението.

Ева Майдел става първата жена и най-младият председател в 70-годишната история на EMI, както и първият председател от страна от Централна и Източна Европа.

Пред журналисти Майдел коментира: „Бихме искали новото поколение да бъде активен участник във формирането на приоритетите за бъдещето на Европа“ По думите й през годините Европейското движение е доказало, че може да бъде в центъра на дебата за това каква Европа искаме да имаме, като е било една от организациите, която най-силно се е застъпила за прекия избор на Европейския парламент, както и за случването и учредяването на Съвета на Европа.

Тя открои три приоритета, които движението трябва да има оттук нататък. „Първият, тъй като организацията иска да се трансформира – трябва да застъпим най-вече участието на младите хора“, отбеляза евродепутатът.

„Изключително важно е да намерим правилния език, с който да говорим не за гражданите, а всички политики да идват от гражданите. Да следваме модела от долу на горе, тоест всяка една политика, която отстояваме в движението, бихме искали да идва от гражданите, но най-вече бъде застъпена в позицията на младите. Те яростно да отстояват европейския проект с теми и идеи, които те залагат и предлагат“, коментира Ева Майдел.

По думите й другата идея, която новото ръководство на организацията желае да застъпи занапред е засилването на националните съвети. Майдел допълни, че е важно движението да има много добро представяне на европейско ниво в Брюксел, за да може европейските институции да го използват като една важна организация, заедно с която да взимат решения.

Тя поясни , че Европейското международното движение е още една платформа, чрез която да поставим акцент върху важни теми за България, като членството ни в Шенген и в еврозоната.

Европейското международното движение или European Movement International (EMI), е най-голямата общоевропейска мрежа от про-европейски организации, които имат за цел да мобилизират гражданите за разбиране и участие в общоевропейския процес. Още от основаването си през 1948 година движението се стреми към една демократична, федерална и разширяваща се Европа.

Организацията присъства в 39 държави и обхваща 36 международни асоциации, обединяващи европейското гражданско общество, бизнеса, синдикатите, неправителствените организации, политическите партии, местните власти и академичните среди. EMI е с висок авторитет в Западна Европа, защото през 20-и век е била един от най-отявлените защитници на засилване и разширяване на европейската интеграция.

- реклама -