визи

Евродепутатът Емил Радев пред FN: В Брюксел подкрепяме да няма визи за британците след Брекзит, очакваме същото от Лондон

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент подкрепи вчера идеята гражданите на Великобритания да нямат нужда от визи, когато пътуват до Шенгенското пространство и България за краткосрочно пребиваване до 90 дни във всеки 180-дневен период.

Какво обаче ще се случи, ако Обединеното кралство въведе визов режим за европейците и какви са настроенията в Брюксел за преразглеждане на Брекзит, каквото желание изрази преди няколко дни британския премиер Тереза Мей? По горещата тема разговаряме с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Какво означава на практика вчерашното решение на външната комисия на ЕП, в която участвате и вие?

С него на практика гражданите на Великобритания ще бъдат освободени от краткосрочни визи. Ако има споразумение, това решение ще действа след неговия край, защото до тогава ще се запази досегашния режим. Ако няма споразумение, тогава то ще влезе в сила още на 30 март – деня веднага след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Така, че ние се подсигуряваме дори ако има твърд Брекзит да няма въвеждане на визи от страна на съюза и реципрочно да няма визи за европейските граждани.

Как ще реагирате в случай, че официален Лондон приеме визов режим?

Ако Великобритания въведе краткосрочни визи за която и да е страна-членка, дори да са само за една, тогава започва да действа Кодекса за визова реципрочност, което означава, че всички държави в ЕС ще въведат визи за британските граждани. Тук евросъюза действа винаги единно – когато дадена трета страна е освободена от визи, а въведе такива за една или няколко страни, тогава са длъжни всички държави да въведат визи за тази трета страна. Така, че има защитен механизъм. Надяваме се, че с това показваме добрата воля да запазим свободното движение на туристи. България само миналата година е посрещнала над 340 хиляди граждани на Великобритания, много българи също посещават Острова. Така, че правим всичко възможно да направим много по-лесно предвижването даже и след твърд Брекзит. ЕС взима нужните мерки, но и показва желание за нормално осъществяване на контактите и след края на март. Очакваме и адекватно отношение и от тяхна страна.

За кой визов вариант смятате, че трябва да се подготвим, наблюдавайки случващото се в британския парламент?

За момента виждаме, че и парламента, и правителството на Великобритания поставят условия, които ЕС от дълго време казва, че са неприложими. Ние предложихме най-добрия вариант за споразумение с Великобритания и държавите-членки успяха да намерят консенсус и той стои вече няколко месеца на масата за преговори. Но, виждаме, че те не приемат този вариант. Лидерите на ЕС ясно заявиха, че това няма да подлежи повече на промяна. Така, че ако британското правителство не поеме друг курс в следващия месец, месец и половина, тогава отиваме на вариант твърд Брекзит. Това означва, че Великобритания ще излезе от над 300 споразумения с ЕС, които ще касаят икономика, митнически контрол, фитосанитарен контрол, ще излезе от Европол, Евроджъст и тн. Това не е добре най-вече за тях, но ще постави в несигурност и множество международни и обществени отношения в ЕС. Затова се надяваме разума да надделее и да имаме отсрочка или излизане със споразумение.

Знаете преди няколко дни Тереза Мей поиска да се върне отново в Брюксел, за да предоговаря сделката за Брекзит. Това разбра се не се приема от евролидерите. Но, какви са настроенията в Европейския парламент за подобен развой?

Брекзит гласуване Мей Великобритания

Ясно мнозинството тук показа, че няма нагласа това да се случи. По време на вчерашния дебат в пленарна зала в Брюксел ясно показа, че Европейския парламент стои зад предложеното споразумение и ние както повечето лидери на държавите-членки смятаме, че топката е в полето на Великобритания и тя няма право в „99-тата минута“ да ни извива ръцете за да иска промяна на споразумението, което пак казвам много трудно се постигна между държавите. Ние направихме всичко възможно да дадем справедливо споразумение, което ще е в интерес и на гражданите на ЕС, и на гражданите на Великобритания.

- реклама -