Евродепутатът Емил Радев пред FN: До 48 часа конфискуват имоти в чужбина на наши богаташи, ако се докаже, че са от престъпна дейност

Емил Радев

Ще успеем да накараме ЕС да въведе единни стандарти за храните и напитките за всички държави членки

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред Петрина Василева – специалния ни пратеник в Брюксел. Той заедно с колегата си Андрей Новаков спечелиха бюджет от ЕК за да докажат, че двойните стандарти не са просто хленчене на източноевропейците, а реален факт. Парите ще се използват за тестове и лаборaторно оборудване, а крайната цел е промяна на еврозаконодателството, с което да се сложи край на това потребителско разделение.

Като член на две от най-важните комисии в Европарламента – по правни въпроси и по правосъдие и вътрешни работи, Радев също така разясни и новите улеснени процедури, по които ще се конфискува имущество по искане на една държава член в друга.

И още – какво кара някои страни в ЕС да продължават да спъват членството ни в Шенген?

След последния доклад на ЕК, къде се намираме в момента по пътя ни за Шенген?

Аз смятам, че се приближаваме много към приемането ни в Шенгенското пространство. Но, за съжаление, това, което стана ясно е, че няма да станем пълноправни членове отначало, а само по въздух. (ред. Преди дни стана ясно, че до края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух).

Още преди 5 години ние изпълнихме критериите, даже вече шеста. Но, заради вътрешнополитическите борби в някой от държавите членки, България и Румъния все още се държат изолирани от това пространство, което е недопустимо. Мониторинговият механизъм за правосъдие и вътрешен ред също беше използван крайно неправомерно за да бъдем държани вън от Шенген. И аз повдигнах този въпрос на в началото на тази седмица, когато разглеждахме резултатите от този механизъм в комисията по вътрешен ред на Европейския парламент. Колегите се съгласиха, че този доклад се използва чисто дискриминационно и комисията излезе за пореден път със становище, че няма никакво правно основание това да се случва.

ЕК няма ли някакъв механизъм, чрез който да въздейства за влизането ни в Шенген?

За съжаление няма. Европейската комисия излезе с позиция, че това е недопустимо. Но, ЕК винаги ни е подкрепяла за Шенген. И Европарламентът тук неведнъж е излизал с призиви и декларации, но виждаме, че политическата обстановка и нежеланието на някои държави ни правят много лоша „услуга“. Първо беше Холандия, където имаше една националистическа партия, в чиято политическа програма беше записано България и Румъния да не бъдат приемани в Шенгенското пространство и тя крепеше правителството. Но, сега виждате се включиха и други държави, за съжаление много разтревожени от неуспехите си вътре в своите страни, но това няма никаква правна обосновка. Ние ще продължим  да настояваме, че ако трябва да се спазва европейското законодателство и да се даде пример, че няма държави 1-ва и 2-ра категория е редно да се видим пълноправни членове на Шенгенското пространство още в началото на следващата година.

Наскоро между европейските институции бе постигната договорка, която предвижда много по-бърза конфискация на имущество в други държави-членки. Как ще се прилага на практика това?

Ние виждаме, че 99% от придобитото от престъпници имущество не бива отнето. И затова е необходимо много бързо да модернизираме европейското законодателство, защото когато отнемем това, което е придобито от престъпна дейност така по-най бързия начин на практика омаломощаваме престъпните организации. Това е особено важно не само там където има широка организирана престъпност, но и при терористичните организации. Затова тази конфискация трябва да се изпълнява много по-бързо в държавите членки. Чрез нови разпоредби ще улесним взаимното признаване, което означава, че всички съдебни решения по наказателно-правни въпроси, постановени в една държава от съюза ще бъдат пряко признавани и изпълнявани в друга държава. С промяната много бързо ще искаме конфискация на имущество в други страни от ЕС, освен това ще може да се конфискува имущество, ако все още няма осъдителна присъда.

Да вземем за пример богато семейство Х от България. То притежава скъп имот на Френската Ривиера, за които има съмнения, че е придобит със средства от незаконна дейност?

Новите правила ще позволят в 48 часов срок да бъде признато решението да се наложат обезпечителни мерки върху тези имоти и до 45 дни ако има решение за конфискация на тези имоти в България то ще бъде изпълнено и приведено в сила в другата държава-членка, където е открит този имот. Също така имоти на трети лица ако се докаже, че са придобити от престъпна дейност също ще могат да бъдат отнемани, а също така и без осъдителна присъда ако лицето е избягало в друга държава също ще могат да бъдат задействани тези процедури.

И при такива случаи в чия полза ще се конфискува имуществото?

В полза на държавата, която на практика иска конфискацията и където е постановена присъдата.

Вие бяхте един от инициаторите на българската програма за качеството на храните и стоките. До къде стигна тази ваша инициатива?

Успяхме да прокараме нашата програма и да осигурим финансиране за борбата с двойните стандарти на стоките. Тя бе предложена от мен и Андрей Новаков и получи признание от ЕК и съответно бюджет от 1,26 млн. евро за следващата година. Парите ще се ползват за анализ на храните и напитките, за подпомагане на информираността на потребителите и потребителските организации, борещи се с тези двойни стандарти. И много се надяваме, че резултатите от тези тестове ще спомогнат за приемане на ново европейско законодателство и по-ефективна борба с двойните стандарти при храните и напитките. Така, че най-сетне да има много добър контролен механизъм в ЕС.

А, кога реално очаквате да започнат тези анализи?

Още от средата на следващата година. В момента ще се уточняват условията, по който могат да кандидатстват потребителските организации по тази програма и се надяваме следващото лято вече да получават финансиране и да започнат да работят по проблематиката.

Колко време мислите, че ще отнеме цялата процедура по тестовете, които наистина да докажат, че стоките са с различно качество?

Смятаме, че от там нататък анализите ще се извършват много лесно. Има подходящи лаборатории, ние посетихме една от тях в България, която е на световно ниво. Тя има сертификати да прави такива пълни анализи. Така, че във всяка една държава членка, особено в тези от Източна Европа аз смятам, че ще се намерят и нужните организации и лаборатории да се извършват тези тестове. До сега винаги когато се прави едно такова проучване излизат производителите и търговските вериги и казват, че това го е поръчала конкуренцията и го е платила и така оспорват резултатите.

Сега след като това ще бъде европейско финансиране, то ще е гарант, че няма икономически интереси в тези анализи. И резултатите от тях ще да могат да се използват от ЕК и държавите членки с цел прекратяване на тази абсолютно порочна практика – гражданите на Източна Европа да плащаме по-високи цени и да консумираме храни и напитки с много по-ниско качество и без органични съставки. Които нека да си кажем истината – в много от случаите те са и много по-вредни.