Андрей Ковачев, Турция, България, Холаднция, Германия референдум политика Ердоган Европа избори ГЕРБ ЕНП

Евродепутатът Андрей Ковачев за FN: Демокрацията в Турция е залязваща в момента и се търси конфронтацията

Европейският съюз и НАТО предупредиха Турция да се въздържа от допълнителни действия, които биха могли да доведат до ескалиране на напрежението между нея и други държави от Европа. Коментарите идват във връзка с разрастващия се конфликт между Анкара и Хага, след като през уикеда холандските власти не позволиха провеждането на мероприятия с двама турски министри. Преди това подобни действия предприеха и регионални власти в Германия. Какво се случва и как реферндумът, предвиден за 16 април в Турция, води до ексалиране на напрежението в отношенията с южната ни съседка. Отговорите потърсихме от Андрей Ковачев – евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Андрей Ковачев е български евродепутат Андрей Ковачевот групата на ЕНП/ГЕРБ, член на Комисията по външни работи и на подкомисията по сигурност и отбрана, заместник-член на Комисията по регионално развитие.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Как бихте оценили поведението на Турция спрямо Германия, Холандия и другите европейски държави, които отказаха провеждането на митинги на тяхна територия?

Първо, в самото законодателство на Турция е записано, че не се провеждат предизборни кампании извън територията на страната. Те не спазват тяхното законодателство. И това е изключително некоректен и неприемлив начин да обсъждаш или да се нахвърляш срещу европейските демокрации, за това че не искали вътрешната политика на Ердоган, която в никакъв случай не е демократична, да се прехвърля на територията на ЕС. Явно демокрацията в Република Турция е залязваща в момента и се търси конфронтацията. Нямам друг начин да си обясня тези екстремни изказвания на Ердоган за Нидерландия или Германия.

Задълбочава ли се кризата в отношенията Турция-ЕС? До какво може да доведе това?

Винаги преди избори или провеждане на важен референдум като този има изостряне на говореното. Това има вътрешно-политическа цел. За да може да се покаже Ердоган като защитник на турците извън Турция и по този начин да ги мобилизира да гласуват ЗА неговия референдум.

Това не рискува ли по принцип отношенията му с Европа?

Отношенията ЕС – Турция вече са много обтегнати. От една страна ние имаме няколко нива на отношения – Споразумението Турция-ЕС за мигрантите, което трябва да продължи да функционира, колкото и демократичният процес в Турция да е на задна скорост, и то на бърза задна скорост. Но ние сме комшии, съседи, и за нас е важно да имаме предвидима ситуация на българо-турската граница. Така че от гледна точка на България е важно да имаме добри работни отношения със съседите. Но ние не можем да си затваряме очите за ситуацията с демокрацията в тази страна, както и за  риториката спрямо европейски страни, включително исторически препратки към Балканския полуостров.

Прецедент ли е да се провежда агитация по вътрешно-политически въпрос в страни от ЕС?

Не, не е прецедент. Имало е и предишни срещи на Ердоган. Например в Кьолн и на много други места са се провеждали срещи. За мен обаче не е коректно в такъв мащаб да се агитира. Това са хора второ-трето поколение в тези страни. Не е редно да се изнася вътрешно-политическия дебат на Турция на територията на Германия. Не само, че не остава в нормални размери, но стига и до по-екстремни ситуации. Държавите членки сами решават, дали да разрешат предизборна агитация на трета страни на тяхната територия. А в този случай имаме и явно несъответстващи на нашите демократични разбирания предизборни реторики и движения в Турция. И едно е, ако има нормална ситуация, друго е в момента.

Как ще работи Европа с Ердоган, ако промените в конституцията на Турция бъдат приети?

Ние сме гласували позиция на Европарламента, че искаме замразяване на преговорите с Турция и че тя по никакъв начин не може да стане член на ЕС. Сега се затвърждава тази позиция.

Каква позиция трябва да заеме България?

За нас е важно да работим с това правителство, което е на власт, избрано в Турция. Трябва да продължим доброто сътрудничество, което е в интерес на България. Като едновременно с това, не трябва да си затваряме очите за огромните проблеми на демокрацията в Турция. Но нека да има и общоевропейска позиция по този въпрос.

Как ще коментирате агитацията на турски министър в полза на българска партия?

Тук няма две мнения по въпроса. Чужди министри да водят агитация в полза на партия. Това е неприемливо. Трябва да има разграничаване – едно е да сме в едно европейско семейство и ЕНП и ПЕС, които подкрепят нашите партии и са в това семейство. Друго е министър извън ЕС да се намесва в политическия ни процес. Ние трябва да заемем позиция като на Холандия – че на българска територия не трябва да води кампания. Но тук нещата са различни. Дори въпросът е по-сериозен, защото тук не става въпрос за агитация за референдума на 16 април, а става дума за парламентарните избори у нас на 26 март. Това е различно от Холандия и Германия. Защото у нас няма такава маса граждани с турски паспорт, които да бъдат агитирани за техния референдум. Тук става въпрос за нашите избори, което е още по-недопустимо. Защото става дума за намеса в нашия политически живот.

- реклама -