Андрей Ковачев, Турция, България, Холаднция, Германия референдум политика Ердоган Европа избори ГЕРБ ЕНП

Евродепутатът Андрей Ковачев: Неформално старият механизъм за мониторинг вече не съществува

Неформално старият механизъм за мониторинг вече не съществува. Това каза пред Радио „Фокус“ ръководителят на българската делегация и заместник-председател на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев.

Той обясни, че по него няма да има повече доклади. Такива ще има по новия общоевропейски механизъм, чиито доклад разглеждаме днес.

„Неформално по стрия мониторинг няма да има повече доклади, но за него трябва формално да бъде взето решение от ЕК, след мнението на парламента, което вече е дадено. Не съм запознат, дали Европейският съвет вече е изпратил писмо до Комисията и не искам да поемам 100% отношение по този въпрос, в ръцете на ЕК е кога да издаде този акт, ако има мнение на Европейския съвет“, обясни евродепутатът.

Андрей Ковачев каза още, че в понеделник вечерта от 19 до 20 часа ще има дебат и изявление на Комисията и Съвета по отношение на България и върховенството на закона, заедно с резолюция която ще бъде гласувана от Комисията по вътрешен ред и правосъдие.

Проектотекстът на резолюцията е плод на лявата част в европарламента, която се опитва да използва темата за подпомагане на БСП.

Ковачев категорично отхвърли твърденията текстът на резолюцията да е съгласуван или подкрепен от ЕНП. Според него такава подкрепа не е и търсена от вносителите на резолюцията.

- реклама -