евродепутат

Евродепутат-хомофоб хвърли оставка след като бе хванат в гей-групов секс насред Брюскел

Консервативният унгарски евродепутат и близък съюзник на премиера Виктор Орбан хвърли оставка, след като белгийската полиция го залови на парти, нарушаващо противоепидемичните правила.

Сбирката бе определена от пресата в Брюксел като като гей оргия, гарнирана с наркотици.

Йожеф Сайер, който е участвал активно в написването на Конституцията на Унгария, подаде оставка през почивните дни поради „лични причини“. Днес обаче той призна, че е бил във въпросното помещение, което се намира на горния етаж над затворен гей-бар.

Прокурорите в Брюксел заявиха, че около 20 голи мъже са били хванати на парти в центъра на града в петък и са глобени по 250 евро. 59-годишният Сайер не споменава сексуална активност и отрича да приема наркотици, но той се извини на семейството си за нарушаването на противоепидемичните мерки.

„Аз присъствах“, каза той в изявление, разпространено от неговата консервативна политическа група. „След като полицията попита за самоличността ми – тъй като нямах лична карта със себе си – декларирах, че съм евродепутат. Полицията продължи процедурата и накрая издаде официално устно предупреждение и ме транспортира у дома. Дълбоко съжалявам за нарушаването на Covid ограниченията, това беше безотговорно от моя страна. Готов съм да си платя дължимата глоба“, каза той.

Появи се обаче информация, че Сайер се опитал да избяга по водосточна тръба. След като бил заловен, той се позовал на парламентарния си имунитет и бил освободен.

Известен е с консервативните си и хомофобски позиции.

Той бе натоварен с изготвянето на нова конституция на Унгария, която по думите му, той е писал отчасти на iPad-а си във влака между Брюксел и Страсбург. Консервативен текст в нея предизвика противоречия, тъй като бе обявено, че семейството може да бъде единствено “съюз между мъж и жена”.

Сайер е избиран четири пъти в унгарския парламент между 1990 и 2002 г. и четири пъти в Европейския парламент от 2004 г. насам.

- реклама -