20 млн. евро са инвестирани в пограничния регион между България и Македония

20 млн. евро са инвестирани в пограничния регион между България и Македония до този момент, още толкова са предвидени до 2020 година

Инвестиции за над 20 млн. евро са предвидени в пограничния регион между България и Македония в програмния период до 2020 г. само по изпълняваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество. Към момента 50% от ресурса е договорен, като се изпълняват 48 проекта. В началото на следващата година ще бъде обявена втора покана за набиране на проекти, с което трансграничните региони от двете страни на границата ще имат достъп до целия ресурс на европейската програма. Новите проекти ще могат да се подават по електронен път, което ще спести време и усилия на бенефициентите.

Това обяви в Кюстендил заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при участието си в трансгранична кръгла маса

Форумът бе на тема: „Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства“, организирана от д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, и Кирил Калфин – народен представител в 44-то Народно събрание на Република България.

Близо 100 са реализираните съвместни проекти между двете държави в периода 2007-2013 г.

В пограничните области са вложени над 20 млн. евро в дейности като рехабилитация на пътища, системи за управление и защита на околната среда, трансгранични бизнес инфраструктури, интегрирани туристически продукти и услуги, образование и обучение. Те допринесоха за разкриване на нови работни места, изграждането на устойчиво културно сътрудничество на базата на общи исторически връзки между хората в трансграничния регион.

Програмата за трансгранично сътрудничество постига значителни резултати в периферния регион, който има по-малки възможности за икономическо развитие и инвестиции, и са шанс за създаване на добри социални контакти“, посочи Деница Николова. Според нея изградените партньорства по европейските програми до момента са помогнали изключително много за придобиването на опит и практика, които ще са ценни и при търсенето на решения за предизвикателствата пред двете страни.

Зам.-министърът отбеляза, че подписаните само преди два дни, по време на съвместното заседание на двете правителства в Струмица десет споразумения за сътрудничество в различните сфери са стабилна основа за задълбочаване на отношенията между двете страни. „Целта ни е да се сближим не само териториално, но и икономически. Дадохме си сметка и вече имаме представа какво може да е нашето общо бъдеще“, посочи заместник-министърът.

Деница Николова определи, че един от най-важните проекти между двете страни е реализацията на транспортен коридор номер 8

Тя подчерта, че проектът е свързан с редица дейности по определяне на обхвата и осигуряване на нужното финансиране. „Това е комплексен и интегриран проект. Той включва в себе си компоненти за изграждане на летища, пристанища , транспортни интермодални терминали, жп и пътен коридор, които осигуряват геостратигечска свързаност по оста Тирана – Скопие – София – Бургас – Варна – Североизток и тази на юг към Близкия и среден Изток“, изтъкна Николова. Тя посочи, че до момента България е направила не малко за реализацията на международния коридор, визирайки строителството на АМ „Струма“, пограничния път от Петрич до ГКПП – Златарево, АМ „Тракия“ и др.

„Пред нас стои предизвикателството за търсене на възможности за реализация на АМ „Черно море“ и скоростния път Рила, за които търсим стратегически инвеститор“, каза Николова. По думите й двата проекта ще дадат шанс за реализация на цялостното трасе на международния коридор. Според нея Македония също има шанс да получи финансиране за проектите по трасето на нейна територия по предприсъединителните програми на ЕС или финансиране от международни финансови институции като Световната банка, Европейската инвестиционна банка и др., които подкрепят мащабни инфраструктурни проекти.

Деница Николова потвърди и ангажимента на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и българското правителство за изграждане на ГКПП „Клепало“. „В зависимост от проектирането и осигуряване на финансирането ще търсим възможности 30-километровото трасе да се осъществи в рамките до 2 години“, отбеляза зам.- министърът.

В проведената трансгранична кръгла маса на тема: „Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства“ днес участваха също заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, посланикът на България в Македония Иван Петков, областните управители на Кюстендил и Благоевград Виктор Янев и Бисер Михайлов, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, кметове на македонски общини и др.

- реклама -