Чеферин, УЕФА

Чеферин: Обзалагам се на $ 1 млн., че ще има Евро 2021

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че е готов да се обзаложи на $ 1 млн., че Евро 2021 ще се проведе. Финалите трябваше да са това лято, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус. Думите на Чеферин са от интервю пред „Гардиън“.

„Може и повече да заложа. Не мисля, че вирусът ще е тук завинаги. Мисля, че ще има промяна по-скоро, отколкото мнозина очакват“, заяви словенецът. „Ситуацията е сериозна и ние сме предпазливи. Но като цяло аз съм оптимистична личност и не ми харесва апокалиптичното отношение. Да чакаме втора, трета, пета и т.н. вълни… Трябва ли да бъдем чак толкова притеснени – всички ще умрем някой ден. Спазваме всички препоръки на властите и сме готови. Сигурен съм, че добрият стар футбол с фенове ще се върне съвсем скоро“, заяви Чеферин.

„Когато вземахме решението да отложим Евро 2020, не можех да спя въоще. Реших го в 4 сутринта и после дремнах няколко часа. Сега е същото – имаме срещи от 9 сутринта от 11 вечерта. Има толкова много проблеми. И толкова много пари, които ще загубим. Милиони. Трудно е да заспиш, направо безотговорно. Трябва да се грижим за клубовете, които изграждат УЕФА“, обясни босът на централата.

Той добави, че със сигурност третият европейски турнир ще започне от следващото лято. „Няма да го отложим. Абсолютно сигурно е, че ще стартира“, заяви Чеферин. Новият турнир ще се провежда по същата схема, както Шампионската лига и Лига Европа. В груповия етап ще участват 32 отбора, а победителят ще си осигури място в следващия етап на Лига Европа.

Чеферин: Футболът няма да се промени драстично

„Дали футболът ще се промени драстично? Не мисля така. Когато се отървем от проклетия вирус, нещата ще се върнат към нормалното. Футболът не се е променил след Втората световна война. Не се е променил и след Първата. Няма да се промени от някакъв вирус. Хората казват, че след вируса светът няма да е същият. Но защото светът да не се окаже по-добро място. Защо да не разберем, че не сме чак толкова умни, или да разберем, че има много крехко равновесие в природата и че трябва да се грижим повече за нея. Винаги има уроци, които трябва да се учат“, завърши Чеферин.

- реклама -