Евро 2020
Снимка: twitter.com/EURO2020

Евро 2020: най-важното, което трябва да знаете

Довечера в Рим започва Евро 2020. Финалите на европейското първенство по футбол стартират година и един ден, след като това трябваше да се случи. Това щеше да е уникален турнир още преди пандемията. Така тя добави още един детайл, съвсем различен от плануваното. Евро 2020 обаче запази името и формата си. Финалът на турнира е на 11 юли, мачовете се играят в 11 държави и 11 града, разделени от 4766 км.

Домакините

Рим, Лондон, Глазгоу, Амстердам, Баку, Букурещ, Будапеща, Копенхаген, Мюнхен, Санкт Петербург и Севиля. Севиля замести Билбао, докато Дъблин трябваше да е 12-и град домакин, но отпадна. Причината – ограниченията заради коронавируса. „Няма да направим нищо подобно никога повече“, каза президентът на УЕФА Александър Чеферин и има защо. Идеята е на предшественика му Мишел Платини от 2012-а, но логистичният кошмар, който представлява остана за Чеферин.

Телевизиите

БНТ и Диема. Те ще си разделят излъчването на турнира, като два от мачовете ще са и по двата канала. Става въпрос за двубоя на откриването и за финала.

Зрителите по стадионите

Би трябвало да има зрители на всичките 51 мача. Най-много се очакват на „Арена Ференц Пушкаш“ в Будепеща. Там може да бъде запълнен целият капацитет от 68 000 души. В Баку и Санкт Петербург капацитет е на 50%. В повечето други градове капацитетът на стадионите ще бъде между 25% и 45%. За „Уембли“ ситуацията зависи от това дали Англия ще вдигне ограниченията на 21 юни или не. Там се започва от 25 000 зрители, но на финала може да има и 90 000.

Мнозинството от хора с билети си получи обратно парите за тях. Тези фенове, които имат билети обаче ще трябва да спазват правилата на различните държави и градове. Ако феновете са без сертификат за ваксинация или антитела, ще трябва да носят маски. Ще трябва да сядат само на определени места на стадионите. А освен това в някои градове ще има тестове на зрителите преди влизане в арените.

Другите промени заради коронавируса

Отборите се отказаха от бази в чужбина и ще летят за всеки мач. Тимовете получиха право на група от 26 играчи вместо обичайните 23-а. Освен това те ще имат право на пет смени на мач, а не на обичайните три.

Кои са фаворитите на Евро 2020

Франция – световен шампион и финалист от Евро 2016. Изключително силен състав, но сложна група – с Германия и Португалия.

Белгия – последен шанс за златното поколение на страната да спечели голям турнир. Отбор номер едно в ранглистата на ФИФА.

Испания – шампионът от 2008 и 2012-а е в отлична форма – само една загуба в 24 срещи.

Англия – отборът практически има домакинско предимство, защото може да играе само един мач извън „Уембли“. Освен това има отлично поколение от млади футболисти.

- реклама -