Евгения Банева: Аз съм майка и искам да ме пуснат, за да гледам трите си деца – СНИМКИ, ВИДЕО

Баневи

Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг – да си гледам децата

Това каза Евгения Банева преди заседанието на Специализирания наказателен съд, на което ще се гледат мерките за неотклонение на Николай и Евгения Баневи.

„Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно това дело да излезе ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот“, категорична бе Банева.

По думите й нямало нужда от ареста им във Франция, защото заедно с децата им при задържането са били на летището с резервирани билети за полет към България. „Имахме дори издадени бордни карти и прокуратурата лесно може да го провери. Уведоми ни наш шофьор, че ни е търсил призовкар и веднага се свързахме със специализираната прокуратура. Дори имахме уговорена среща за понеделник. А, заявихме и готовност да се явим на разпит още като кацнем. Това показва, че не сме се крили и последвалите действия бяха излишни„, заяви още Евгения Банева, като уточни, че дори за прибирането си вече са били заявили и VIP-а на столичното летище и дори за секунда не са имали намерение да се укриват.

Николай Банев категорично отказа да отговаря на журналистическите въпроси и остана безмълвен до съпругата си

Баневи

Семейсвото беше предадено от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. В четвъртък – 6 декември двамата бяха екстрадирани с различни самолети до летище София.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Николай и Евгения Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. Семейството беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.