Захариев

Евгений Михайлов и Захари Захариев коментират пред FN решението на президента да покани Путин за 3 март

Евгений Михайлов – режисьор, привърженик на ДОСТ

Мисля, че е нормално президентът да покани президента на Русия на тържествата по повод честването на 140-годишнината, но само в качеството му на гост. Но не бих могъл като българин да разбера, ако Путин бъде поканен като патрон. Тогава трябва да поканят като патрони и президентите на Украйна, Финландия, Румъния, които също са имали свои войни в тази война.

След като тогава Русия ни е третирала като руска провинция, отскоро като руска губерния, а още по-нататък като самопредложено от България съветска република, това би бил един естествен ход на хората, за които не е ценна независимостта на България.

Трудно ми е да определя поведението на Румен Радев, който още при първите си визити в Европа не спомена нито веднъж България, но непрекъснато споменаваше Русия и настояваше за отпадане на санкциите. Търговските санкции все пак бяха наложени от Русия към Европа, а от Европа към Русия бяха наложени санкции към определени фирми, компании, лица и то заради това, че Русия анексира Крим и не спазва Минските споразумения.

Но ако президентът продължава да настоява за отпадане на санкциите, значи той одобрява анексията на Крим. Но и това не би ме учудило, след като той още в предизборната си кампания заяви, че след като над Крим се вее руското знаме, значи Крим би трябвало да е руски. Интересно ми, ако над Варна се развее руско знаме, тогава каква би била позицията му. Ако искаме да се уважаваме като българи, националният ни празник трябва да бъде Денят на независимостта – 22 септември.

Проф. Захари Захариев – председател на фондация „Славяни“

Като българофил, съм доволен от решението на президента, защото считам, че сегашното състояние на българо-руските отношения не е нормално, то е контрапродуктивно от гледна точка на българския интерес – както в сферата на сигурността, така и в сферата на икономиката и духовното общуване. Важно е да се тръгне отнякъде и 140-годишнината от Руско-турската освободителна война е един много добър повод да заличим определени негативни моменти от близкото минало и да се опитаме да рестартираме отношенията между България и Русия.

Критиците сега могат да си намират най-различни поводи. Това са една шепа кресливи хора в българското общество, които не е ясно чии интереси защитават. Те нямат право да говорят от името на преобладаващата част от българското общество – тези, които искат нормални и близки отношения с Русия и които мислят, че България като член на НАТО и ЕС не бива да изостава по отношение на диалога с Москва спрямо много други столици на страни – членки на тези два съюза.

В случая се търси под вола теле. Налице е едно дребнотемие, което има за цел единствено да вкарва лъжица катран в кацата с мед и да разваля отношенията между двете страни.

Трябва да ви кажа, че тази идея за поканата към Путин се ползва с подкрепата лично на министър-председателя и на коалиционния блок, който в момента е на власт.

- реклама -