Евертън
Снимка: evertonfc.com

Евертън прекрати отношенията си с Алишер Усманов

Евертън прекрати отношенията си с компаниите на Алишер Усманов. Усманов е един от най-богатите руснаци и в момента е сред санкционираните от ЕС.

Усманов притежава USM Holdings, където президент е президентът на Евертън Фархад Мошири. USM Holdings е спонсор на базата на карамелите. Освен това Усманов има ексклузивни права върху името на новия стадион на Евертън. Той трябва да бъде готов през лятото на 2024 г.

На фланелките на женския тим на Евертън досега беше и Megafon. Телекомунникационната компания е собственост на USM. Сделката беше подписана през 2020 г. Освен това на фланелките е Yota – компания, която е част от групата Megafon.

„Всички сме шокирани и натъжени от ужасяващата ситуация в Украйна. На случващото се там трябва веднага да бъде сложен край, за да бъдат запазени човешки животи. Прекратяваме отношенията си с USM, Megafon и Yota“, се казва в изявление на клуба.

Самият Усманов обяви, че е неправилно санкциониран. „Ще използвам всички средства, за да запазя честта и репутацията си“, заяви милиардерът. Той го направи чрез сайта на международната федерация по фехтовка, чийто президент е.

Евертън е вторият английски клуб, който прави подобно нещо. Преди това Манчестър Юнайтед прекрати договора си с „Аерофлот“. Немският Шалке 04 пък се отказа от спонсорския договор с „Газпром“.

- реклама -