Ремко Евенепул
Снимка: twitter.com/giroditalia

Евенепул напусна Джирото заради коронавирус

Лидерът в Джиро д’Италия Ремко Евенепул се оттегли от обиколката часове, след като спечели втория часовник. Причината – положителна проба за коронавирус. Това съобщи официално отборът му Судал – Куик Степ.

Вирусът е установен при рутинен тест, всички останали от тима са с негативни проби. 23-годишният световен шампион не е имал оплаквания. Евенепул става четвъртият колоездач, който напусна Джирото заради Ковид-19. Преди него същото се случи и с двукратния световен шампион Филипо Гана.

„Наистина съжалявам, че трябва да се оттегля. Всичко тук беше наистина специално и нямах търпение да мине почивния ден, за да продължим. Нямам думи, с които да благодаря на отбора и екипа, жертвали толкова много, за да се подготвим за Джирото. Ще ги подкрепям отдалеч през следващите две седмици“, заяви Евенепул. Той ще се прибера в Белгия утре с автомобил.

След отказването му Джирото има нов лидер – Герант Томас (Инеос Гренадиърс). Британецът води с две секунди пред Примож Роглич (Йъмбо-Висма) и с пет пред съотборника си Тео Геогеган Харт. На още 22 секунди назад е Жоао Алмейда (ОАЕ), като с неговото време е и лидерът до вчерашния часовник Андреас Лекнесунд (DSM).

- реклама -