Евелина Славкова, Румен Радев, президент, Бойко Рашков, правителство
Снимка: БГНЕС

Евелина Славкова: Обществото е изнервено, иска диалог

Близките резултатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ показват, че гражданите искат диалог. Разбирателството между тях ще е много трудно, заради анти-ГЕРБ риториката, която е в основата на създаването на „Продължаваме промяната“.

Обществото поставя като водещ проблем политическата криза наред с инфлацията и обедняването. Сформирането на едно стабилно правителство ще вдъхне някаква надежда на българина.

Това заяви в интервю за БГНЕС социологът и съосновател на „Тренд“ Евелина Славкова.

„От проучване на ТРЕНД през месец януари по отношение на проблемите, които трябва да бъдат решени, след инфлацията и обедняването, идва политическата криза. Предполагам или поне се надявам политическите формации да калкулират обществените нагласи, че едно стабилно правителство би вдъхнало някаква надежда на българското общество в тази политическа криза, в която се намираме“, заяви социологът.

Славкова уточни, че през изминалата седмица „Тренд“ публикува редовното си проучване, което показа паритет между двете коалиции: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с лек превес на коалицията ПП-ДБ от 0,9%.

„Това е в рамките на статистическата грешка, затова можем да кажем, че има равенство между двете коалиции от гледна точка на това проучване. Все пак трябва да направя уточнение, че тези проучвания са моментна картина на обществените нагласи, в момента сме в кампания и не знаем какво ще се случи до последно, което ще промени съотношението на силите. В петък, преди изборите на 2-ри април, ще публикуваме и последното си предизборно проучване, така че ще видим с по-голяма яснота дали и в каква посока кампаниите са променили съотношението на силите“, каза социологът.

Към момента 5 политически сили влизат в 49-то НС и това са: ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и БСП. „В последните дни е финалният спринт, който политическите партии правят, така че ще видим дали ще има някаква динамика най-вече в контекста за първа политическа сила, както и близките резултати между „Възраждане“ и ДПС – съответно дали тук ще има интрига и дали някоя от малките политически сили, като „Български възход“, Левицата и ИТН, които са над 3% ще успеят да прескочат 4% бариера“, поясни Евелина Славкова.

На въпроса дали се очаква бъдещ консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Славкова подчерта, че това е хипотезата, която в най-голяма степен има шанс за бъдещ кабинет. „Втората хипотеза е да отидем на избори, а третата е да се състави правителство между ГЕРБ, ДПС и БСП. Всяка една от тях има вероятност да се случи и да не се случи почти по равно. Трябва обаче да имаме предвид, че очакванията на гражданите след изборите на 2-ри октомври бяха, че реално ПП и ГЕРБ ще водят разговори за кабинет, а такъв диалог не се осъществи, даже напротив конфликтите между тях се задълбочиха“, припомни социологът.

Тя смята, че в тази предизборна кампания се действа по същия начин – „не се търси някакъв път и създаване на разказ към избирателите за съставяне на кабинет, а близките резултати говорят, че гражданите искат диалог“.

Според нея местните избори наесен също се явяват сериозна спирачка за сформирането на кабинет. „Това е така заради вътрешнопартийните интереси на коалициите. ГЕРБ-СДС имат интерес към коалиция с ПП-ДБ, защото това ще прелегитимира ГЕРБ и ще има особена тежест за местните избори, но от друга страна ПП-ДБ нямат интерес от такава коалиция отново заради местните избори. При ПП анти-ГЕРБ реториката е в основата на създаването на партията и те трудно ще намерят обяснения пред своите избиратели, че на национално ниво управляват с тези, които наричат корумпирани, а на местно искат да ги победят. Затова смятам, че хипотезата за разбирателство между двете политически формации е сложна, тя разбира се зависи от много обстоятелства, за които ние нямаме информация. Разбира се хипотезата да отидем отново на избори, от сегашна гледна точка, изглежда много по-вероятна“, каза съоснователят на „Тренд“.

„Все пак предполагам, че политическите партии, обикаляйки по места, си дават сметка, че хората вече са изнервени от тази политическа безпътица и ходенето непрекъснато на избори, така че има вероятност това също да го калкулират при взимането на решение дали да се водят разговори“, допълни още социологът Евелина Славкова.

Източник: БГНЕС

- реклама -