Евелин Банев-Брендо, арест, правен прецедент, прокурор, екстрадиция

Брендо се предаде на полицията: Може да е предпочел затвора, за да се крие от враговете си (Обзор)

Брендо се предаде на полицията. Може да е предпочел затвора, за да се крие от враговете си

Укриващият се дълги години от правосъдието Евелин Банев – Брендо, който днес изненадващо се предаде на българската полиция, може да е предпочел затвора, за да се скрие от враговете си. Такава хипотеза не изключи в брифинга си пред журналисти директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков.

Обявеният за международно издирване Брендо се е предал доброволно тази сутрин около 7:30 часа, съобщиха от МВР. Според източници на NOVA Банев се е появил пред Централния софийски затвор.

Полицията го предаде на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

След това той е бил настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като за начало на изтърпяването на присъдата е зачетена днешната дата.

В отговор на въпрос може ли предаването на Брендо да е свързано със скорошните случаи на провалени пратки с големи количества кокаин, включително и през България, Атанас Илков заяви:

„Не изключвам и това като хипотеза.

Местата за лишаване за свобода са добро място някой да се укрива,

така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения.

Това е твърде вероятно, но към настоящия момент не можем да кажем, че това е причината“.

Към момента сме предприели действия по установяване на вероятните начини, по които би могъл да влезе в България.

Дали е бил с подправени документи или е влязъл някъде по зелена граница – тази информация ще я дадем на по-късен етап, след като колегите извършат всички необходими действия, заяви Илков.

Той уточни, че на този етап Брендо не е дал някакви конкретни обяснения защо се предава на органите на реда.

„Вероятно е размислил по някакъв начин.

На този етап колегите не са разговаряли с него, защото върви другата процедура по медицинските прегледи и настаняването му в местата за лишаване от свобода.

След това ще започне работа по тази тема, която е важна за нас“.

Припомняме, че Евелин Банев, по прякор Брендо, изчезна малко, след като получи 6 години затвор за пране на пари.

През 2018 година той беше обявен за международно издирване от българските власти,

които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора.

Още тогава Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата „Кокаинови крале“.

„В момента се извършват процедури по установяване и съответно превеждането му да изтърпи присъда в затвора в град София. Лицето е обявено за издирване с международна бюлетина през 2018 година. Той ще търпи именно тази 6-годишна присъда, заради която е обявен за издирване, при първоначално строг режим”. Това коментира министърът на правосъдието Мария Павлова.

По думите на Павлова „най-вероятно той ще бъде предаден на Италия или на Румъния, където също има влезли в сила присъди”.

„През годините неговите защитници на няколко пъти са подавали молба да му бъдат акумулирани присъдите и той да изтърпи едно общо наказание в България. Предполагаме, че и този път ще постъпи такава молба. Последното произнасяне на Апелативния съд в София е, че молбата на защитниците му се оставя без разглеждане и не се образува дело, тъй като лицето не е установено на територията на България и не е редовно призовано. Към момента това основание е отпаднало. Предполагаме, че отново ще бъде образувано такова дело и най-вероятно ще има произнасяне на съда по отношение на акумулиране на присъдите”, обясни правосъдният министър. И допълни, че ако съдът се произнесе – Банев ще изтърпи едно общо наказание в България.

Павлова подчерта, че „лицето е било за международно издирване и се предполагало, че не пребивава на територията на страната”. „Не сме били уведомени предварително, че той възнамерява да се предаде в днешния ден. И за нас донякъде беше изненада. Служителите на двете дирекции – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана”, реагираха своевременно и лицето в момента се намира в Съдебната палата. Предполагаме, че до обяд ще бъде приведен в затвора. Предстоят му и медицински прегледи, преди да бъде въдворен в затвора”, заяви правосъдният министър.

 

- реклама -