Евелин Банев-Брендо, арест, правен прецедент, прокурор, екстрадиция

Евелин Банев – Брендо с европейска заповед за арест

ЕСофийска градска прокуратура (СГП) издаде европейска заповед за арест на Евелин Банев – Брендо.

Заповедта е във връзка с привеждане в изпълнение на постановената спрямо него осъдителна присъда от 6 години „лишаване от свобода“.

Евелин Банев е осъден за това, че през периода от 17 октомври 2002г. до 30 май 2005г. на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британските Вирджински острови, Конфедерация Швейцария и Република Австрия, участвал в организирана престъпна група, създадена с цел да извърши финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление- трафик на наркотични вещества – престъпление по чл. 321 ал.3 вр. ал.2 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата.

Присъдата спрямо Банев е в сила на 26.04.2018г. и Софийска градска прокуратура незабавно е разпоредила задържане на осъдения Банев и провеждането му в затвора. Спрямо него е наложена и забрана за напускане пределите на страната.

След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, Банев е обявен за последователно за местно, общодържавно и международно издирване.

- реклама -