арбалет АЕЦ

Евакуириха 200 строители на реактор за АЕЦ във Франция

Над 200 души бяха евакуирани във вторник от строителната площадка на атомен реактор в АЕЦ „Фламанвил“ в северозападната част на Франция заради дим. Оказа се, че липсва заплаха от пожар.

Според държавната енергийна компания EDF, която стопанисва тази електроцентрала и префектурата в департамента Манш противопожарната служба е реагирала незабавно, няма пострадали, работниците са се върнали на обекта по-малко от два часа след съобщението за дима.

На същата площадка през февруари стана взрив при който петима души се отровиха с въглероден оксид.

АЕЦ „Фламанвил“ е на брега на пролива Ла Манш в Нормандия на 29 км западно от град Валон. Изграждането на станцията започва през 1979 година. Тя има два реактора по схемата вода-вода с инсталирана мощност 1300 МВт всеки. През 2004 година бе взето решение за изграждане на трети реактор от ново поколение с мощност 1650 МВт разработен от френската компания „Арева“ (Areva).

Строителството започва през 2007 година, но заради конструктивни недостатъци на проекта, както и заради забавяне на доставките на компоненти планираното през 2012 година пускане се отлага многократно. Последната планирана дата за въвеждане в експлоатация е в края на 2018 година.

- реклама -