Циглон Амфан, Индия, Бангладеш, евакуация

Евакуират милиони хора в Индия и Бангладеш заради супер циклона „Амфан“

Милиони хора по крайбрежието на Източна Индия и Бангладеш трябва да напуснат домовете си – дори най-големият бежански лагер в света е застрашен.

Очакванията и прогнозите са тази сряда супер циклона „Амфан“ да се стовари върху сушата.

Тропическият циклон, който бушува над Бенгалския залив със средна скорост на ветровете над 260 километра в час, съответства на ураган от пета категория – метеоролозите описват този феномен като „опустошителен“. Това би направило „Амфан“ най-силният циклон от десетилетия. През ноември 2007 г. при циклона „Сидр“ загинаха над 3000 души. През 1999 г. около 10 000 души загинаха в резултат на суперциклон.

Властите заявиха, че се подготвят десетки хиляди аварийни убежища. В Бангладеш над два милиона души от по-ниските райони трябва да бъдат приведени в безопасност. В индийския щат Западен Бенгал най-малко 200 000 жители трябва да напуснат домовете си, в съседния щат Одиша броят им вероятно е много над милион.

Запазването на безопасно разстояние при евакуацията е предизвикателство, казаха индийските власти. Поради риска от заразяване с коронаируса хората в колективни помещения трябва да носят маски.

Повече от 850 000 рохинджа в Бангладеш са изправени пред особени опасности:

Те живеят в Кутупалонг, най-големият бежански лагер в света. Според експерти има опасност силните дъждове и произтичащите от тях кални лавини да пометат къщите. Тъй като те се състоят от бамбук с прости покрития и често са изградени на стръмни склонове, според организацията за помощ Malteser International. Първите случаи на COVID-19 са станали в лагера преди няколко дни.

Премиерът на Индия Нарендра Моди обеща цялата необходима правителствена подкрепа в Twitter. „Моля се за безопасността на всички“, написа той на снимка, която показва, че носи маска за лице и е на голямо разстояние от няколко консултанти.

В Бенгалския залив бурни урагани се образуват особено между април и ноември, които в Индийския океан се наричат циклони – както и в Южния Тихи океан. Особено засегнати са хората в Бангладеш.

- реклама -