Ева Майдел евродепутати, ГЕРБ европарламент доходи българи

Ева Майдел за FN: България има нужда от силни евродепутати, които знаят какво правят в Европейския парламент

На 26 май българите ще излъчат свои представители в законодателния орган на съюза – Европейския парламент. Това ще се случи за четвърти път откакто страната ни е член на Европейския съюз.

От 2007 г., когато бяхме в еуфория от присъединяването, до момента изминаха 12 години, белязани от процеси и събития, които промениха политическия пейзаж на Стария континент, зададоха нов дневен ред и изправиха блока пред нови предизвикателства.

В разгара на предизборната кампания, Flashnews.bg отправи към кандидатите шест еднакви въпроса, които смятаме за най-важни в следващите пет години. Предоставяме на читателите ни визията на кандидатите по най-съществените проблеми, които се отнасят до всички нас – като европейци и българи.

Днес на блиц-интервюто ни отговаря кандидатът за евродепутат от ГЕРБ-СДС Ева Майдел.

Ева Майдел

– Как виждате бъдещето на Европа в следващите 5 години?

– Бъдещето зависи от нас. Има твърде много политици, които предпочитат да говорят за кризите в Европа, да чертаят апокалиптични сценарии. Аз искам Европа да си върне духа, че може да се справя с кризите и проблемите. Забравяме, че Европа се справи с икономическата криза, с гръцката. През последните 20 г изцяло промени нашите държави.

Ако в Европа надделеем политици, които искаме Европа да е силна, а не разделена, Европа, която се справя с проблемите, които среща, а не Европа, която е блокирана от различни интереси на крайни политици, тогава бъдещето е добро.

България има нужда от такава Европа, защото тя ще съживи нашите региони, ще създаде работа за хората и ще ги задържи в България. Имаме нужда да сме част от силен съюз, който може да се противопостави на други силни играчи – САЩ, Китай, Русия. За да продължим да работим за просперираща България в една силна и амбициозна Европа, заставам пред българите и вярвам, че ще ни подкрепят  на 26 май, отбелязвайки номер 12 в интегралната бюлетина с преференция 104.

– Кои са основните предизвикателства пред ЕС?

– За мен основното предизвикателство, освен очевидните, – миграция и сигурност, е да запазим икономиката на Европа работеща и силна. Това е особено важно за България, където имаме огромна нужда да повишим доходите. За България е жизнено важно Европейската икономика да върви добре, европейският пазар да е отворен за български стоки и в България да идват инвестиции с добро технологично ниво. Това ще повиши реално доходите, а не някакви административни мерки, които много политици ни предлагат.

– Смятате ли, че съюзът страда от свръхрегулация и тежка бюрокрация?

– Смятам, че за последния мандат съюзът значително облекчи много процедури и намали бюрократичността. Знаете ли, че всъщност общия брой на хората, работещи в институциите на ЕС са около 55 хиляди души? На фона на 500 милиона граждани това не е много. Цената на ЕС за българите е около 40 стотинки на ден, а получаваме четири пъти повече плюс възможността да работим, търгуваме, обменяме, учим, пътуваме навсякъде свободно.

Ева Паунова-Майдел

Това, което обаче ние трябва да направим е още в по-голяма степен да улесним бизнеса и предприемачите в България за достъп до европейско финансиране или до възможности за достигане на нови пазари за българските стоки и услуги.

Да  създаваме условията за обучение, финансиране и развитие на българите в страната, като така задържим младите и конкурентоспособни хора в България близо до своите роднини и приятели, и едновременно с това да създаваме ефективен производствен капацитет, защото това е единствената гаранция за устойчив икономически растеж.

– Какъв е начинът България да спре да бъде най-бедната държава в съюза?

– Даваме си сметка, че това е първо ужасен етикет и второ – сериозен проблем пред всички българи да се чувстваме истински европейци.

Истината е, че доходите постепенно настигат европейските. Откакто сме в ЕС средната заплата се е увеличила тройно – от 400 лв. през 2007 г. до 1200 лв. в началото на 2019 г. Произвеждаме най-много от 1989 г., а безработицата е най-ниската в новата ни история – 4.7%. Прогнозата на Европейската комисия поставя България в топ 3 на държавите с най-висок икономически растеж за 2020 г. с 3.6%, което е много над средното за ЕС. Ясно е, че трябва още. Затова всичко, което в ГЕРБ правим – от магистрали, през добри отношения с европейските институции заради еврофондовете, до привличане на чужди инвестиции, е с тази важна цел – развитие на икономиката, за да растат доходите.

– Коя е областта, която е приоритет за Вас лично и как ще отстоявате националния интерес?

– Аз съм българка. Камъкът си тежи на мястото, обичам да пътувам из България, да се срещам с граждани, да чувам техните истории, стремежи, планове, мечти. Гражданите ми дават мотивацията да работя за България и Европа, които помагат на българския бизнес и защитават нашите граници, ценности и напредък.

Ще работя, за да подпомогнем възстановяването и най-западналите региони и вдъхновим младите да намерят своя път в нашата страна.

Контактът с обикновения човек беше в центъра на дейностите ми и в изминалия мандат. Посетих над 100 населени места и работих фокусирано върху теми, които променят ежедневието на българите – намалих десетократно таксите за паричните преводи в евро, спестявайки пари на всеки, който превежда или получава пари от чужбина. Работих за привличането на близо 800 млн. евро за българския бизнес по Плана Юнкер и за откриването на нови  работни места.

Една от личните ми каузи е модерното образование, модерните училища, привличащи интереса на учениците, за да няма деца, които да отпадат или да не могат да четат, смятат и пишат при завършен 7 клас. Затова създадох сдружението „Образование България 2030“, в което работим успоредно с правителството на ГЕРБ за качествено образование. Сега предстои най-важната част – работата с хората и развитието на образователната ни политика така, че тя да реши гигантския проблем с недостига на квалифицирани кадри.

Вярвам, че гражданите припознават важността на тези теми и ще ни подкрепят с номер 12 в интегралната бюлетина и лично мен с преференция 104.

– Готови ли сте да работите в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми?

България има нужда от силни евродепутати, които знаят какво правят в Европейския парламент. Ние сме 17 човека. Дали сами можем да променим решение в ЕП с 751 депутата? Можем да го направим, само ако имаме достъп и влияние до другите национални групи, ако имаме контактите и позициите да убедим собствените си политически групи, дори и някои от останалите.

Ние от ГЕРБ имаме тези позиции в ЕНП и в Европейските институции. Анти-европейската риторика, която прикрито ни обещават нашите опоненти от БСП не върши работа. Българският интерес няма да се защити така. Ще се защити с добра политика в Европа.

 

- реклама -