Ева Майдел, правителство, Румен Радев, цени, ток

Ева Майдел: Важно е да се даде възможност на иновациите да се случват, но и да бъдем предпазени

„Важно е да изградим доверие в технологиите и, за да съществува това доверие, ни трябват правилни стандарти, предпазни мерки за системите, етичен кодекс за хората, които ги конструират и ги използват.“ Това заяви евродепутатът Ева Майдел (ЕНП), член на комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера, по време на уебинар „Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика“ с участието на евродепутати и експерти, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, предаде БТА.

Трябва да имаме много надеждни системи за изкуствен интелект, гражданите не могат да видят пълния потенциал на една технология, ако ѝ нямат доверие, коментира Майдел. По думите ѝ е важно да се даде възможност на иновациите да се случват, но и да бъдем предпазени, когато има определени рискове. Майдел отбеляза, че специалната комисия има възможност да проучи и предизвикателствата, и рисковете, и възможностите, да се консултира с всички заинтересовани страни за краткосрочните и дългосрочите цели на изкуствения интелект, като накрая ще излезе с финален доклад с препоръки.

Тя подчерта, че хората решават за какви цели се използва изкуственият интелект и посочи, че той може да е изключително приобщаващ – например гласовите асистенти, които помагат на хората с увредено зрение да използват смартфоните. Затова трябва да се създаде тази рамка, за да може развитието да бъде градивно, посочи Майдел.

Евродепутатът отбеляза като приоритет това повече предприятия да имат възможност са се възползват от огромния обем от индустриални данни, за да им помогне да растат, да правят нови продукти, да оптимизират своите производства. Тя коментира още, че в България има добре развит ай ти сектор, който се ангажира да увеличава дигиталните умения на обществото, и посочи, че и в образователната система часът по компютърна грамотност не трябва да се ограничава само до това как се използват уърд и ексел, а да се разшири и до теми като какво означават данните и изкуственият интелект.

Ясмина Якимова, пресаташе в ЕП, припомни, че се очаква в началото на следващата година ЕК да представи законодателно предложение за изкуствен интелект, като подходът е ориентиран към човека и към зачитането на европейските цености и принципи. От началото на мандата на новата ЕК се говори много за цифровата трансфорация и това е един от приоритетите на ЕС, отбеляза тя. Европейският подход се основава на три основни стълба – технологии, които са от полза на европейските граждани, развиване на технологии в полза на предприятията и технологии в полза на околната среда и демокрацията. Смята се, че надеждният изкуствен интелект може да донесе много ползи и в здравното обслужване, за безопасен и чист транспорт, за по-евтина и устойчива енергия, да помогне на индустрията. Якимова отбеляза, че социалното и икономическо пространство ще бъде много променено. В същото време характеристиките на изкуствения интелект, включително оперативната непрозрачност и частично автономно поведение, водят до нови потенциални рискове, това развитие поражда етични и правни въпроси и законодателите на ЕС търсят начин да насърчат и регулират изкуствения интелект, коментира тя.

- реклама -