EurActiv

EurActiv: САЩ прехвърлят ядрено оръжие от Турция в Румъния

САЩ са започнали да прехвърлят ядрени боеприпаси от Турция към базата „Девеселу” в Румъния. Това твърди интернет изданието EurActiv, като се позовава на собствени източници.

Според EurActiv, операцията била трудна „както технически, така и политически” и се случвала на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара.

„Не е лесно да се превозят 20 ядрени бомби”

Така един от източниците на изданието коментирал преместването на ядрения арсенал.

По непотвърдени данни, в авиобазата „Инджирлик” в Турция, близо до границата със Сирия, от времето на Студената война има около 50 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ.

След неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли, властите арестуваха командващия база „Инджирлик” по подозрения за връзки с метежниците. Освен това забраниха временно полетите на американски самолети до и от базата.

Румънската база „Девеселу” е новото място за разполагане на американския противоракатен щит. Това предизвиква силно раздразнение у Русия, твърди още EurActiv.

Засега САЩ и Турция не са коментирали темата.

Румъния отрича информацията на EurActiv

Министерството на външните работи на Румъния ”категорично отрича” информацията, че САЩ са започнали да превозват ядрено въоръжение от Турция във военната база „Девеселу” в контекста на влошени отношения между Вашингтон и Анкара.

- реклама -