EЦБ пoвиши лиxвeнитe пpoцeнти зa пъpви път oт дeceтилeтиe нacaм

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oбяви oчaĸвaнoтo пъpвo пoвишeниe нa лиxвитe cи. Toвa ce cлyчвa зa пъpви път oт дeceтилeтиe нacaм.

На заседанието си в четвъртък ЕЦБ реши повишението да бъде с 0,5%, при положение, че преди два месеца беше обявено, че ще бъде само с 0,25%. Едва през последните дни, заради рекордната инфлация в еврозоната, се появиха предположения, че повишението на лихвите може да е с повече от 0,25%.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат увеличени съответно до 0,50%, до 0,75% и до 0,00%, считано от 27 юли 2022 г., обяви ЕЦБ.

Дали ще има следващо увеличение на лихвите и с колко ще бъде то ще бъде преценено през септември, каза председателят на ЕЦБ Кристин Лагард след заседанието на централната банка. Решението на ЕЦБ ще бъде на база наличните към септември статистически данни. Първоначалните очаквания бяха за бавно увеличение на лихвите – с 0,25% сега и вероятно със същата стъпка през септември. Сега обаче Кристин Лагард не поиска да се ангажира ще има ли следващо повишение на лихвите през тази година и с колко.

„Целесъобразно ще бъде по-нататъшно нормализиране на лихвените проценти на следващите заседания на Управителния съвет“, се казва в официалното съобщение на ЕЦБ. „Решителната стъпка за прекратяване на отрицателните лихвени проценти позволява на Управителния съвет да премине към вземане на решения за лихвените проценти заседание по заседание. Бъдещият ход на основните лихвени проценти, определяни от Управителния съвет, ще зависи от данните и ще спомогне за постигането на инфлационната цел от 2% в средносрочен план“, заявяват от централната банка.

- реклама -