еврозона АОБР работодатели декларация спекулации евро

ЕЦБ обявява влизат ли България и Хърватия в еврозоната този уикенд

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще оповести приемането на България и Хърватия в еврозоната след края на борсовата търговия утре вечер.

Това заявиха два независими източника на Ройтерс. Целта е да се предотвратят спекулации на финансовите пазари по време на търговията.

Източниците на агенция заявиха, че в следващите часове остават да бъдат решени някои дребни въпроси. Според тях не е изключено известно забавяне на официалното решение за след уикенда, но е малко вероятно да има отмяна на предложението към България и Хърватия за присъединяване към валутния механизъм ERM II, известен и като „чакалня“ за еврозоната.

По-рано днес стана ясно, че финансовите министри на страните еврозоната са готови да дадат зелена светлина за  влизането на Хърватия и България във валутния механизъм ERM II, който е предварителен етап за приемане на еврото като тяхна валута през следващите около три години.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове.

Решението предстои след видежконферентни срещи днес и утре на финансовите министри.

„Поставихме основата Хърватия и България да се присъединят към еврото“, каза в четвъртък ръководителят на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Мариу Сентену  при представяне на резултатите от своето две и половина годишно председателство, което ще приключи тази седмица.

След като страните се присъединят към ERM II, те би трябвало да останат във валутния механизъм за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година.

Това прави 2023 г. като най-ранната година за тяхно пълноправно членство в еврото и еврозоната, отбелязва Ройтерс.

 

- реклама -