Ето защо тигрите са оранжеви

Британски учени твърдят, че тигрите са оранжеви, защото този цвят е като защитна окраска за плячката им. Тигрите ловуват основно елени. Тези животни не разграничават червения и зеления цвят. Затова оранжевите тигри им се струват зелени – отличен камуфлажен ефект за хищника.

Учените от университета на Бристол са използвали компютърни симулации, за да установят колко видими са различни животни на фона на средата, в която живеят. Те са имитирали как изглежда светът при дихроматично зрение – когато не се разграничава зеленият от червения цвят. Така са идентифицирали и оптималните цветове за прикриване или видимост.

Възниква въпросът обаче защо в такъв случай окраската на тигрите не е зелена. Причината е, че бозайниците не могат да произвеждат такава козина. Само един вид ленивец изглежда целен, но ефектът се постига с измама – цветът се дължи на водорасли, които виреят в козината.
Оранжевият цвят в козината на тигрите се произвежда от химикала феомеланин.

Британските учени не са изследвали ролята на черните райета на тигрите, които „накъсват“ силуета им. Вълците, койотите, лисиците, биковете, кучетата и котките също не могат да разграничават зелено от червено.

- реклама -