имунитет, COVID-19, коронавирус, памет

Ето защо някои хора не се разболяват от коронавирус

Какви са основните механизми на формиране на имунитет срещу COVID-19 и защо някои хора не са податливи на тази инфекция, въпреки, че преди това не са били болни и не са били ваксинирани?

Отговори на тези въпроси дават американски учени в изследване, публикувано в списание Science.

Пандемията COVID-19 разкри широка гама от имунни отговори при хора, заразени с коронавирус и съответно голямо разнообразие от клинични резултати.

Учени от Sanford Burnham Prebis (SBP), Калифорния описват основните механизми на имунитета при COVID-19.

Прониквайки в клетките гостоприемници, вирусите задействат клетъчни механизми за самовъзпроизвеждане, което им позволява да се разпространят до най-податливите клетки.

За да се бори с вируса, имунната система включва вродени имунни реакции като възпаление, например, които от своя страна активират адаптивната имунна система. Дендритните клетки абсорбират вирусни протеини и частици, транспортират ги до лимфоидните органи, където се доставят до Т и В клетките. Ако тези клетки разпознаят вируса – по правило това се случва, когато вирусът вече е влязъл в тялото – клетъчните (Т-клетъчни) и хуморалните (В-клетъчни) клонове на адаптивния имунитет започват да работят, като заедно осигуряват ефективна защита.

Както Т-клетъчните, така и В-клетъчните отговори играят важна роля в контрола на вирусите и развитието на имунитета.

Адаптивният клон на имунната система генерира защитна имунна памет. Стратегията за ваксинация се основава на това.

В същото време изследователите отбелязват, че често T- и B-клетъчният отговор на SARS-CoV-2 се появява при хора, които преди това не са се сблъсквали с този вирус.

Може би, смятат авторите, наличието на такъв клетъчен имунитет при тези хора е свързано със съществуването в техните тела на Т- и В-клетки, специфични за други човешки коронавируси от семейството на HCoVs, което се проявява като „обикновена настинка“.

Т-клетки, които реагират на SARS-CoV-2 протеините, също са идентифицирани при индивиди, заразени преди това с SARS-CoV SARS вирус. По същия начин, IgG антителата от пациенти с COVID-19 реагират силно на протеините на коронавирусите, свързани с обикновена настинка.

Следователно, според учените, имунните отговори на SARS-CoV-2 до голяма степен зависят от историята на предишни срещи с вируси на всеки отделен човек.

В бъдеще авторите планират да проучат дали предишни инфекции с други респираторни инфекции или имунно-медиирани състояния, като астма, повишават или намаляват податливостта към SARS-CoV-2, както и да разберат какви са разликите в адаптивните имунни отговори между деца и възрастни.

 

- реклама -