Ето защо никога не трябва да спите с вързана коса

Случва ви се често да си лягате с вързана коса, за да я запазите изправена, нали? Е, горещо ви препоръчваме да спрете да го правите, защото това нанася сериозни щети на косата.

Франческа Фуско, дерматолог-специалист по загубата на коса от Ню Йорк, обяснява, че постоянното издърпване и стягане на косата в опашка може да доведе до опадане на косата на места и дори да предизвика болестта алопеция.

косата

Алопеция е болест, свързана със системното опадане на косата, която има различни разновидности. Една от тях (traction alopecia) се случва именно от честото пристягане на косата в т.нар. конска опашка.

За щастие, ако забележите симптомите на алопеция рано и престанете да си лягате вечер с вързана коса, щетите може да бъдат поправени. Ако обаче продължите с обичайната “прическа за лягане”, опадането на косата може да се окаже перманентно.

косата

Не само стегнатата опашка може да бъде причина за косопад. Коковете, тесните ленти за коса и плитките също може да окажат влияние върху здравето на косата.

Избягвайте прическите, които стягат косата и през деня и помнете, че ако причиняват болка на главата ви, значи увреждат и косата. Носете косата си разпусната, а ако ластикът е единствената опция, не го затягайте както обикновено.

косата

Ако мразите да се събуждате с коса, разпиляна върху лицето ви, може да използвате фиби, с които да приберете няколко кичура, или да направите съвсем хлабава плитка.

Източник: INSIDER

- реклама -