Ето защо не трябва да прекаляваме със сладоледа

Много лекари не препоръчват честото ядене на сладолед. Има обаче само определени случаи, в които е необходимо да се следи броят на изядените порции или фуниййки от студеното лакомство или да се забрави за него напълно, казва Олга Кашубина, медицински журналист и общопрактикуващ лекар в интервю за Спутник.

Основното, за което трябва да следим е да не се поемат твърде много въглехидрати, казва терапевтът.

„Основната вреда от сладоледа е захарта, която той съдържа. При условие, че човекът е напълно здрав и няма противопоказания за консумацията му, като например болест на венците или зъбите, тогава няма проблем. Когато ядете сладолед, трябва да следите за съдържанието на захар. Само за да не надвишите дневната норма.“, казва Олга Кашубина.

Сладоледът не се препоръчва като ежедневен десерт за хора, които са на диета.

Заради захарта сладоледът не е много добър за малки деца, предупреждава лекарят.

„Сладоледът може да повлияе неблагоприятно на зъбите и да причини кариес“, казва Кашубина.

Друга възможна вреда от сладоледа – съдържа лактоза.

„Ако имате непоносимост към млякото, защото ви липсва собствен ензим лактаза, след сладолед може да изпитате неприятни симптоми в червата. В този случай е по-добре да ядете сладолед в малки количества. Не е опасно, ако не сте алергични към млякото. Но, по правило, хората с алергия към мляко никога не ядат сладолед“, казва Олга Кашубина.

„Сладоледът не може толкова рязко да намали телесната температура, така че човек да пострада от температурни разлики. Дрезгавостта на гласа се дължи на замръзването на гласните струни. Той не е опасен за здравето и няма да повлияе на благосъстоянието“, казва Кашубина

- реклама -