карта

Ето защо мъжете се ориентират по-добре по карти от жените

Мъжете се ориентират по-добре от жените по карти не заради разлики в мозъка, а заради игрите, с които са се забавлявали като деца, съобщи в. „Дейли мейл“.

Конструкторите Лего и видео игрите помагат на момчетата да мислят различно от момичетата, които предпочитат кукли. Четенето на карта е свързано с пространствени умения, а те се развиват в играта с конструктори, предава БТА.

Разликата в ориентирането по карта при мъжете и жените е проява на „малка биологическа разлика в началото, която се е увеличила от цяла гама различен опит“, каза Джина Рипон, професор по когнитивна образна диагностика от университета „Астън“ в Бирмингам. Тя е убедена, че стереотипът с картите трябва да бъде осъвременен.

„Пространствените умения съвсем не са златен стандарт в доказателство, че разликите в наклонностите между мъжете и жените се дължат на различната биология. Те дават изчерпателен материал за изследване на силата на околния свят за оформяне на такива умения“, уточнява тя.

Миналата година изследване показа, че жените от държави, в които се правят усилия за равенство на работното място, като Великобритания, Австралия и САЩ, се ориентират по-добре от посестримите им в общества, където тяхната роля е по-традиционна.

- реклама -