Коледа

Ето защо червенoто и зеленото са цветовете на Коледа

Еволюцията на червения и зеления цвят като коледни е дълъг процес. Според Ариел Екскут, съавтор на „Тайният език на цвета“, както природата, така и „Кока-Кола“ имат сериозно участие в създаването на тази история.

Интересното относно цветовата комбинация за Коледа е, че това е съчетание между красотата на природата и нестабилността на търговията, които имат за цел да запечатат този образ в колективния ум.

Нека започнем с природата. Когато мислим за Коледа, обикновено си представяме яркозелени борчета и красиви храсти с червени горски плодове. Има и други асоциации, свързващи природата с човека, включително трънливият венец на Иисус Христос. И така, по време на празниците растението джел единствено остава ярко и свежо в природата, затова до ден-днешен го свързваме с Коледа.

Коледа

Викторианците също често са свързвани с установяването на червения и зеления цвят за коледни. Но ако се върнем назад, картичките по онова време съдържат не само тази комбинация, а също и червен и син, син и зелен, син и бял и други цветови вариации.

Дядо Коледа по време на Викторианската епоха също не е облечен в червен костюм, както си го представяме днес. Едва през 20.век художници започват да го изобразяват в червените му одежди, по-весел и с по-пълна фигура.

Коледа

След това, през 1931 г., се доверяваме на „Кока-Кола“, която наема художника Хадън Съндблом, за да опише Дядо Коледа. Тогава се появява пълничкият, жизнерадостен и с зачервени бузи белобрад старец, облечен в червено-бели одежди. Съндблом не е първият, който рисува Дядо Коледа, но от „Кока-Кола“ използват рекламата като най-голямата коледна кампания. Именно тогава, започваме да свързваме червения и зеления цвят с Коледа.

Коледа

Така че цветовете, които свързваме с Коледа, имат спорна история, но каквото и да си говорим, зеленолистната природа, растението джал и рекламите на „Кока-Кола“ допринасят за днешния образ на празника.

Източник: INSIDER

 

- реклама -