Ето в кои световни знаменитости тече циганска кръв

Циганската кръв е гореща, страстна, темпераментна и оставя следи. Много знаменитости имат ромска жилка, но отказват да го признаят. Ето някой от тях, а те са даровити е световно известни.

Чарли Чаплин

Някои хората си мислят, че няма какво ново да научат за невероятната съдба и кариера на Чарли Чаплин, но не са прави, писа преди време британският “Guardian”. В жилите на големия актьор тече ромска кръв, допълва изданието.

След смъртта на вдовицата на Чаплин – Ууна, през 1991 г. тяхната дъщеря Виктория наследява бюро, принадлежащо на нейния баща. Едно от чекмеджетата е заключено и когато ключарят най-накрая успява да го отвори, Виктория се натъква на невероятна находка – писмо с едър почерк от някой си Джак Хил. Написано е в Тамуърт през 70-те години и информира Чарли Чаплин, че той се е появил на бял свят в каравана, собственост на циганска кралица, която била лелята на автора на писмото. В писмото се уточнявало, че Чарли Чаплин бил роден в парка Блек пач, в Сметуик, близо до Бирмингам.

Свидетелството за раждане на Чарли Чаплин и досега не е намерено. Майка му – Хана, чието моминско име е било Хил – била потомка на пътуваща фамилия. През 80-те годни на 19 век в парка Блек пач е имало ромска общност, така че теорията, че великият комик и режисьор може и да е с ромска кръв, не звучи толкова неправдоподобно. Самият Чарли Чаплин пише в биографията си: “Баба ми беше наполовина циганка – това беше нашата ужасна семейна “тайна”. В началото на XX век беше по-добре да се скрие такъв произход: тогава отношението към етническото малцинство не беше толкова положително, колкото сега.”

Майкъл Кейн

Според списание „Gypsy Roma Traveller“, един от най-добрите британски филмови и театрални актьори, сър Майкъл Кейн има ромски произход. Неговото пълно име е Маурис Джоузеф Миклваят.  Само в ромската традиция на първия роден син в семейството се дава името Мариус.

Баща му имал същото име. Кейн е двукратен носител на наградата Оскар – 1987 г. (за филма на Уди Алън  „Хана и нейните сестри“) и 2000 г. (Домакински правила“).

Награден е със званието рицар от кралица Елизабет II заради неговия принос във филмовото изкуство.

Юл Бринър

Холивудският актьор Юл Борисович Бринер, според собственото му свидетелство, е имал в кръвта една четвърт ромски произход и една четвърт от евреите. Дядо му по майчина линия бил руски евреин, а баба му – руска ромка. Сред ромите Бринер научил да свири на китара и да играе на трапец. Той е избран за почетен ръководител на ромите и  гордо носел титлата до  смъртта си.

Играл е в големи световни филмови хитове като „The Magnificent Seven“, а е имал и забележителна роля на принца и на фараона Рамзес в култовия филм Моисей и 10 Божи заповеди.

Пикасо

Един от най-големите художници, скулптори, карикатуристи и художници на 20 век, основател на кубизма (с Жорж Брак), испанецът Пабло Пикасо, е бил горд със своя ромски произход.

Художникът, който е създал повече от 6 000 картини, скулптури и рисунки и чиито произведения са оценени на милиони, се е женил два пъти и е имал много любовници. Той имал четири деца, а последното му дете, дъщерята Палома, се е родила, когато Пикасо е на 68 години.

Анна Нетребко

Pycкaтa oпepнa пeвицa Aннa Нeтpeбкo, koятo cтaнa пoпyляpнa зapaди фaнтacтичния cи глac и изkлючитeлен външeн вид, нe kpиe цигaнckитe cи кopeни. Пpeдцитe нa Нeтpeбko oт cтpaнa нa бaщaтa ca нacлeдcтвeни kaзaци, a в ceмeйcтвoтo нa мaйkaтa ca цигaни, koитo ca живeли в Kpacнoдap. Cпopeд дивaтa имeннo цигaнckитe гeни я пoддъpжaт в пocтoянeн пpилив нa eнepгия и жeлaниe дa пee.

Тя наистина е изключително емоционална. Феновете още помнят как по време на изпълнение на сцената примата събу обувките си и танцува боса.

Филип Киркоров

Родената във Варна руска естрадна звезда също има цигански корени по майчина линия. Освен с ромски произход, поп певецът с баща арменец и майка руска еврейка се оказа, че има и ирландски, френски и дори италиански предци.

Преди това официално се знаеше, че Филип Киркоров, който е роден на 30 април 1967 г. в България, е българин и руснак с арменски корени. След това обаче наяве излязоха любопитни подробности за неговия произход и за смесената кръв, която тече във вените му.

Бабата на Киркоров по майчина линия – Лидия Михайловна Манион е циркова актриса и именно тя има цигански произход, който, колкото и да е странно, се корени в Ирландия по преселническа линия от Индия. Нейният баща и прадядо на Филип – Михаил Манион, е акробат и клоун и е със смесен френски, руски, ирландски и италиански произход. Затова Филип Киркоров с гордост може да изтъква, че той е истинска интернационална звезда.

Рони Ууд

С цигански корен, както твърди в редица свои интервюта, е и английският китарист, част от титаните на рока “Ролинг Стоунс” – Рони Ууд.

Той не крие обаче факта за своя произход.

Елвис Пресли

не е доказано, но има редица публикации,че и великия Пресли е с циганска кръв. Според списание “Gypsy Roma Traveller”, далечни роднини на краля на рока Елвис Пресли са роми, които са живели в Германия в началото на 18 век и са емигрирали в САЩ. Списанието твърди, че моминското име на майката на Пресли било Смит, което “ е характерно за британските роми”.

Въпреки това, Дейвид Елтир, писател и изследовател на ромската култура посочва, че това е “дезинформация.” Доколкото е известно в професионалните кръгове, няма бележки във връзка с ромския произход на Елвис Пресли. “Фактът, че някой е имал роднини роми преди 300 години, не означава, че самият той е ром”, посочва Елтир.

- реклама -