сн. БГНЕС

Ето по колко дози ще получат личните лекари от днешната доставка ваксини

Всички общопрактикуващи лекари ще получат по 30 дози за първа игла от пристигналите днес ваксини на AstraZeneca до изчерпване на количествата. Това съобщи директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в ефира на БТВ.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира, че втората доза от първите две разрешени ваксини РНК – втората доза се пази. По отношение на Оксфордската ваксина обаче, препоръките за поставяне на втора доза са до десетата седмица след първата и това позволява втората доза да не се пази. В края на следващата седмица се очакват още около 80 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca и, по думите му, ще се гарантира поставянето на втората доза от нея.

„Сценарият, по който работим в Националния ваксинационен на щаб, е за намаление с 50% и за второто тримесечие на количествата, така че да може да бъде гарантирана и втората доза. Надяваме се, такава е и комуникацията от страна на Европейската комисия, и на производителя, че ще има увеличение в следващите месеци, но ние сме заложили такъв сценарий, при който да има гаранция за втората доза.“, каза Кирилов.

Пред РЗИ-София се образува опашка от чакащи общопрактикуващи лекари с хладилни чанти, които са се наредили, за да получат дози от пристигналите в 8 часа 52 800 дози ваксини. Те бяха приети в сградата на „БулБио”, а от там разпределени към 28-те РЗИ-та, които трябва да ги разделят – 50% за личните лекари, а останалите 50% за ваксинационните пунктове.

- реклама -