Нова година, факти, традиции

Ето няколко забавни факта и традиции за Нова година

Наближава Нова година – време, когато милиони празнуват с храна, нови преживявания и неизменната целувка, докато часовникът удря 00:00 ч.

Но колко от хора знаят нещо повече за този празник?

Ето няколко интересни факта за Нова година, които „Today’s Life“ подбра за вас.

  • Първото новогодишно тържество датира отпреди 4000 години. Юлий Цезар, императорът на Рим, е първият, който обявява 1 януари за национален празник. Той кръщава месеца на Янус, римският бог на вратите и портите. Янус имал две лица, едното гледало напред, а другото назад. Цезар смятал, че ще бъде подходящо месецът да бъде кръстен на този бог.
  • 45% от хората взимат кардинални решения точно на Нова година. Най-важните са: да отслабна, да стана по-съвестен, да харча по-малко и да спестявам повече, да поддържам формата и здравето сиповече и да се откажа от тютюнопушенето. 25% от взелите решения, решават да започнат да се борят за постигането им от втората седмица на януари.
  • Погрижете се на новогодишната трапеза да има листни зеленчуци. Традицията сочи, че колкото повече листни зеленчуци яде човек, толкова по-голям късмет ще има (какъв стимул за поддържане на здравето!). Традицията казва още, че бобовите растения носят успех, защото бобът и грахът приличат на монети.
  • Американците пият близо 360 милиона чаши шампанско на Нова година. Мехурчестите вълшебници датират от 17-ти век, когато е изобретен коркът.

  • Около 1 милион души се събират на Таймс Скуеър в Ню Йорк, за да наблюдават как топката пада. Падането на топката навръх Нова година се появява заради забрана за фойерверки. Първата топка през 1907 г. е 300 кг и е осветена със 100 25-ватови лампи. Настоящата топка засенчва старата (благодарение на технологиите). Днес тя е покрита с 2 688 кристала, осветена е от 32 000 LED светлини, тежи 5 380 килограма и е 3,5 метра в диаметър.
  • Не забравяйте да бъдете заобиколени от семейство или близки в навечерието на Нова година. Първият човек, който срещнете през новата година, може да зададе тон за следващите 12 месеца. Това важи и за двойките. Ако една двойка, която празнува Нова година заедно, не се целуне, може да се раздели, според поверията.

 

  • Според статистиката на Националното бюро за застрахователни престъпления, най-много автомобили се крадат на Нова година, повече, отколкото на всеки друг празник.

Не си мислете, че това, че колата ви е стара, я прави застрахована. През 2011 г. Хонда Акорд от 1994 г. беше най-крадената кола. За да предотвратите кражба на автомобила си, уверете се, че той е на оживено място и винаги вземайте ключовете в себе си.

- реклама -
Flashlight gif 640×90