сн. БГНЕС

Ето коя е застреляната в Капитолия жена

Ашли Бабит е една от жертвите при щурма срещу Капитолия на хиляди поддръжници на Доналд Тръмп. Тя заедно с хиляди поддръжници на Доналд Тръмп искаха да отложат утвърждаването на Джо Байдън като президент на САЩ.

35-годишната жена, живееща в Сан Диего, щата Калифорния е уцелена с куршум във врата от един от агентите в сградата на Конгреса във Вашингтон.

През 14-годишната си служба във въоръжените сили на САЩ Бабит е посещавала далеч по-опасни места – имала е мисии в Афганистан, Ирак и Кувейт. Това става ясно от изявление на съпруга й Тимъти Макенти пред Washington Post. Макенти, който заедно с партньорката си ръководи фирма за поддръжка на басейни, не успял да присъства на протеста във Вашингтон заради бизнес дела.

„Тя беше голям патриот, много силна и твърда в убежденията си, но също така беше пълна с любов и беше много привързана“, казва съпругът на починалата млада жена, докато обяснява, че двамата се разделили през 2019 г., но по-късно се сдобрили и наскоро се оженили.

Бабит е много активна в социалните мрежи. И дори часове преди трагичния си край, тя насърчи поддръжниците на Тръмп в Twitter да предизвикат големи размирици във Вашингтон: „Нищо няма да ни спре, бурята е тук и ще пристигне във Вашингтон след по-малко от 24 часа. От тъмнината, към светлината“.

Тази известност в социалните медии достига своя връх точно, когато тя престава да диша.

На видеозаписите от щурма се чува фаталният изстрел, а Бабит бива положена кървяща на мраморния под в Капитолия, е заобиколена от полицаи и протестиращи.

- реклама -