Джей Зи
Джей Зи и Бийонсе

Ето кой има най-много номинации за наградите Грами (СНИМКИ)

С най-много номинации за престижните музикални награди „Грами“ тази година е рапърът Джей Зи. Той ще се състезава в осем категории. Веднага след него е младият му колега Кендрик Ламар със седем номинации.

Джей Зи, който никога досега не е получавал номинация в някоя от основните категории, ще се бори за отличието албум на годината, запис на годината и песен на годината с албума си „4:44“. С него рапърът се завърна на музикалната сцена след години, прекарани начело на своята бизнес империя.

Джей Зи

В „4:44“ Джей Зи разказва откровено за своя живот – изневерите на своята съпруга Бионсе, тайният живот на майка му като лесбийка и проблемите на афроамериканците в САЩ.

Сред другите изпълнители със значителен брой номинации е и певецът Бруно Марс, който ще си съперници с Джей Зи за отличието албум на годината за своя „24K Magic“.

Летният хит „Despacito“ беше номиниран за запис на годината – който се дава за цялостното представяне на песента, и песен на годината – за нейните автори.

Победителите ще бъдат избрани след гласуване на 13-хилядите членове на Американската звукозаписна академия, а техните имена ще станат ясни на 28 януари. Церемонията ще се проведе в родния град на Джей Зи Ню Йорк след 14 години в Лос Анджелис.

Тази година фокус на номинациите са изпълнители в рап и хип-хоп стил, след като други години бяха отправяни критики, че Академията не награждава достатъчно афроамерикански изпълнители.

Тейлър Суифт

През изминалите години само два рап албума са печелили в категорията албум на годината. Преди две години албумът на Кендрик Ламар „To Pimp a Butterfly“, който получи международно признание, включвайки в себе си неофициалният химн на движението Black Lives Matter, загуби в противоречива надпревара от „1989“ на Тейлър Суифт.

Бийонсе

Миналата година пък Адел победи Бионсе в същата категория, след като съпругата на Джей Зи беше смятана за безапелационен фаворит.

- реклама -