сн. БГНЕС

Ето кой е подал сигнала, че учителки от детска градина са били в Сърница

Само две деца са били пуснати от родителите си в детска градина №50 в столичния квартал Възраждане през вчерашния ден. Други две деца са били заведени сутринта в градината, но са били взети по обяд. Това заяви директорката на учебното заведение Росица Алексиева пред БНТ.

сн. БГНЕС

Във вторник вечерта кметът на София съобщи, че трима души от персонала на градината са дали положителни бързи тестове за COVID-19. Учителките са от две градински групи. Вчера целият персонал на градината, 52-ма служители, бяха тествани с PCR-тестове и резултатите са отрицателни.

Така по-малко от 24 часа стана ясно, че няма учители с  COVID-19 в градината.

„Градината функционира нормално. Очакваме децата на дойдат.“, заяви директорката.

6 учителки и медицинска сестра бяха тествани с бърз тест заради съмнение, че са били в Сърница. Колеги на учителките и родители са подали сигнал до директорката за притеснителен пост във Фейсбук, според който шестте са били в Сърница този уикенд.

сн. БГНЕС

„Все още продължавам да казвам, че не е ясно дали трите учителки са били в Сърница. Те казват, че не са били там, но снимките в социалните мрежи, показват друго“, заяви тя.

Учителките няма да бъдат на работа до края на седмицата. Ще им бъдат направени допълнителни тестове, за да е по-спокойна обстановка.

„По-засилени мерки в детската градина няма да има, те и сега са достатъчно засилени“, заяви още директорката на детската градина.

Не сме избързали, информация не трябва да се крие

„В тази ситуация информация не бива да се скрива. В момента, в който знаехме за положителните проби от бързи тестове, трябваше да го кажем. Представете си, ако не го бяхме казали, а има положителни резултати и от PCR“. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Учителките са тествани с предоставени от РЗИ-София тестове, каза още Фандъкова.

„Не можахме да разберем били ли са или не са били учителките от 50-та детска градина в Сърница. От днес градината работи, извършена е пълна дезинфекция.“, добави Фандъкова.

 

- реклама -