Ето кой е най-полезният сорт чай. Зеленият чай има най-добър ефект върху кардиометаболните параметри. Обичате чайове, но не знаете е кой е най-полезният сред тях? Твърди се, че зеленият чай има лечебни свойства, но какво казва науката? Разгледахме 10 факта за него.
Зеленият чай се прави от същото растение като черния чай
Както черният, така и зеленият чай се получават от листата на растението Camellia sinensis. Единствените разлики са в метода на обработка и степента на окисление (ферментация).
Листата от зелен чай веднага се обработват с пара или се изпичат, докато листата от черен чай първо се съхраняват на открито или в специално помещение. След това черният чай преминава през пълен цикъл на ферментация – отлежаване на топло място – докато зеленият чай претърпява минимално окисление. Ето защо те имат различни цветове и вкусове.
Чаят също ободрява
Чаят, подобно на кафето, съдържа кофеин. Листата съдържат дори повече кофеин от зърната. След запарване обаче кофеинът в чая се свързва с танини, за да образува кофеинов танат. Той е по-малко стипчив от свободния кофеин и има по-мек ефект. Следователно, силният чай също има ободряващ ефект, макар и не толкова интензивен, колкото кафето.
Съдържа много антиоксиданти
Благоприятните свойства на чая се дължат на високото му съдържание на антиоксиданти. Тези вещества неутрализират реактивните кислородни видове , които предизвикват оксидативен стрес.
Основният антиоксидант в чая е епигалокатехин-3-галат (EGCG). Някои проучвания показват, че това вещество може да потисне растежа на раковите тумори. За да се постигне терапевтична доза обаче, ще трябва да се изпият 10–16 чаши – това е твърде много и дори опасно за черния дроб.
Чаените листа съдържат и други вещества с антиоксидантна активност, като теафлавини и танини. Те също неутрализират свободните радикали.
Добре е за нервите
Чаят може да е полезен за централната нервна система. Някои проучвания са открили връзка между консумацията на чай и появата на болестта на Паркинсон, състояние, характеризиращо се със смърт на невроните. Например, мета-анализ от 2012 г. установи, че пиещите чай имат по-нисък риск от развитие на заболяването в сравнение с непиещите. Една теория предполага, че този ефект се дължи на кофеина, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това.
Най-полезният сорт
Трудно е да се определи най-здравословният чай: много зависи от критериите за оценка. Жълтият и зеленият чай обаче съдържат най-много антиоксиданти, докато черният чай – най-малко.
Зеленият чай има най-добър ефект върху кардиометаболните параметри (индекс на телесна маса, кръвно налягане, липиден профил, нива на глюкоза). Мета-анализ от 2022 г. потвърди, че хората, които го пият, са по-малко склонни към затлъстяване и висок холестерол.
Има много разновидности чай, всяка със свой собствен отличителен вкус и аромат. Можете да опитате няколко разновидности наведнъж или да закупите селекция. По-лесно е да направите това онлайн: обикновено е по-евтино и предлага по-голям избор.
Сухите чаени листа съдържат много бактерии
Почти всички изсушени чаени листа са замърсени с бактерии, дрожди и гъбички. Микробното им натоварване често надвишава допустимите нива. След запарване повечето патогени умират, така че пиенето на чай, накиснат във вряща вода, е безопасно. Чаят, накиснат в студена или топла вода, може да задържи микроби.
Чаят има срок на годност
Не всички микроби се унищожават след запарването. Малък брой остават и продължават да се размножават. След приблизително 6-8 часа микробното натоварване отново става потенциално опасно. Затова се препоръчва приготвената настойка да се съхранява на стайна температура за не повече от 4-6 часа и в хладилник за не повече от 24 часа.
Можете да го приготвите отново
Всеки път, когато се добавя вряща вода, активните съставки се отмиват от чаените листа. Това намалява вкуса, аромата и ползите за здравето. В чая не се образуват токсични вещества. Концентрацията на танини се увеличава , което придава на чая горчив вкус, но е безопасен за пиене.
Билковите чайове не те успокояват
Билковите чайове се считат за особено полезни и успокояващи. Риганът и жълтият кантарион съдържат антиоксиданти и други биологично активни вещества, но доказателствата в подкрепа на ползите им са слаби.
Например, проучване върху плъхове потвърди, че чаят от риган облекчава стреса. Няма обаче доказателства, че тази билка има същия ефект върху хората. Следователно, не бива да се очаква значителен ефект от билковия чай.
Подобна е ситуацията и с други растения. Изследванията, потвърждаващи ползите от мащерка , маточина и мента, са ограничени. Резултатите им не могат да бъдат обобщени за всички.
Билковите настойки не предпазват от вируси
Някои билки, като мента, алое вера и риган, могат да намалят вирусното натоварване. В повечето случаи обаче тяхната ефективност е умерена или слаба.
Това не означава, че билките са безполезни при ARVI. Всеки чай или билкова настойка е предимно топла напитка, която е полезна при настинки. Такива напитки овлажняват лигавиците и облекчават симптомите.









