Ето кои са тримата нови министри в служебния кабинет

Новият служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Христо Алексиев

Христо Алексиев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в назначеното от президента Румен Радев ново служебно правителство.

Христо Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Притежава редица квалификации и сертификати от „Импириъл Колидж Лондон“, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Между позициите, които Христо Алексиев е заемал, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на Съвета на директорите на Зона за обществен достъп в „Пристанище Бургас“ ЕАД; член на Управляващия комитет на „Европейски приоритетен проект 22“ в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация „Европейски товарен железопътен коридор 7“ в Будапеща; председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД и председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Христо Алексиев е ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. В това число, и на един от малкото проекти в държавата, реализирани по уникален модел, включващ едновременно европейско съфинансиране и механизмите на публично-частното партньорство – Интермодален терминал- Пловдив.

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков. В това си качество прекратява първата процедура за концесиониране на Летище „София“ поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата.
Владее английски език.

В новото служебно правителство министър на икономиката е Даниела Везиева

Даниела Везиева е министър на икономиката в назначеното от президента Румен Радев ново служебно правителство.

Даниела Везиева е родена в Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ – Свищов, с допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор“. Доктор е по икономика на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждането на нови модели на управление от 2003 г.

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

Работила е като началник на отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионалния инспекторат по образованието в Русе.

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката.

От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.

Даниела Везиева е заемала мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност.

От 18 май 2021 г. досега е съветник към министъра на икономиката.
Владее английски и руски език.

Валери Белчев е новият служебен министър на финансите

Валери Белчев е министър на финансите в назначеното от президента Румен Радев ново служебно правителство.

Валери Белчев е възпитаник на „Харвард“, откъдето има магистърска степен по публична администрация. Той е и магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

Източник: БТА

- реклама -